Inalti oficiali din Franta si Germania se intalnesc pentru a discuta ce masuri pot fi luate pentru limitarea criptarii comunicatiilor pe internet, dupa ce pentru pregatirea ultimelor atacuri teroriste aplicatiile criptate au avut un rol esential. Interzicerea criptarii nu ar fi posibila si nici acceptabila, insa ideea de a limita criptarea i-a suparat pe multi, existand contradictii in declaratii si intre oficialii europeni, arata un articol din Fiinancial Times.

CriptareFoto: infosecureinstitute

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, merge marti la Berlin pentru a discuta cu omologul sau german Thomas de Maizière pe problema criptarii si semnificatia ei in lupta contra terorismului. Serviciile secrete au folosit de mult timp interceptarea telefoanelor, insa aparitia aplicatiilor mobile cu un inalt grad de criptare le ofera teroristilor posibilitatea de a comunica aproape nestingheriti.

Dupa ce a iesit la iveala faptul ca celulele teroriste care au organizat atentatul din noiembrie anul trecut, de la Paris, au utilizat aplicatii precum Whatsapp si Telegram pentru a face planuri, dezbaterea s-a intetit. Se cauta moduri in care criptarea sa fie limitata fiindca, desi autoritatile franceze strang multi gigabytes de date, nu exista moduri in care ele se fie cu succes decriptate.

Oficialii francezi spun ca problema criptarii a devenit extrem de complicata si ca lupta cu terorismul se face "cu o mana legata la spate".

Insa astfel de initiative impotriva criptarii comunicatiilor sunt puternic criticate de asociatiile de aparare a drepturilor consumatorilor si evident si de marile companii de tehnologie care vor sa furnizeze servicii cat mai sigure, criptarea avand un rol crucial.

Diverse declaratii ale oficialilor europeni pe tema criptarii se bat cap in cap. Este recunoscut faptul ca ea este necesara pentru increderea in retele si pentru pastrarea confidentialitatii informatiilor. Pe de alta parte, oficialii europeni spun ca teroristii profita de criptare si ca ceva trebuie facut.`