Cenzura - Facebook a sters o postare a premierului Norvegiei ce continea faimoasa poza a fetitei arse cu napalm in razboiul din Vietnam
Erna Solberg a spus ca in timp ce era intr-un avion pe ruta Oslo-Trondheim, Facebook a sters postarea in care pusese fotografia facuta in 1972 de fotograful vietnamez Nick Ut Cong Huynh pentru agentia AP.
Solberg a pus o noua postare in care spune ca, desi Facebook are intentii bune cand sterge astfel de imagini, in acest caz nu este normal ca Facebook sa "editeze istoria comuna". Premierul spune ca Facebook ar trebui sa modifice politica de editare, fiindca reteaua cu 1,6 miliarde de oameni are o responsabilitate uriasa.
"Vreau ca ai mei copii, dar si altii, sa creasca intr-o societate in care istoria este predata asa cum a fost. O societate din care ei sa invete din greselile facute in trecut".
Controversa a pornit de la decizia Facebook de a sterge o postare a redactorului Tom Egeland in care era prezenta si poza ce poarta numele "Teroarea Razboiului" (castigatoare a Premiului Pulitzer), reprezentand mai multi copii fugind din calea razboiului, printre care si o fetita dezbracata complet. Aftenposten a relatat despre stergerea postarii intr-un alt articol pe care l-a distribuit de asemenea pe Facebook, dar si acesta a fost sters, dupa un scurt avertisment pe e-mail din partea retelei de socializare.
"Orice fotografii reprezentand persoane ale caror organe genitale, fese sau, in cazul femeilor, sani complet dezgoliti, vor fi sterse", se explica in atentionarea din partea Facebook.
"Desi sunt redactor-sef al celui mai mare ziar din Norvegia, trebuie sa constat ca imi limitati spatiul de exprimare a responsabilitatii mele editoriale", a mai spus Hansen in scrisoarea deschisa.
Editorialul de la Aftenposten vine la un moment in care Facebook se afla in centrul atentiei din cauza pozitiei dominante pe care o are in diseminarea informatiei la nivel global. Companiile media sunt dependente de Facebook pentru a ajunge la publicul online.
Conform unui studiu al Pew Research Center din 2016, 44% dintre adultii din Statele Unite ale Americii citesc stirile de pe Facebook. Popularitatea Facebook inseamna ca algoritmii sai pot exercita o putere uriasa asupra opiniei publice. Un raport din mai 2016 al Gizmodo care arata ca procedeul de evaluare a trendurilor din postarile de pe Facebook ar elimina in mod delibrat postarile referitoare la partidul conservativ a iscat o alta controversa. Inlocuirea editorilor responsabili cu stabilirea acestor trenduri cu un algoritm nu a adus rezultate mai bune, intrucat acesta a dus la promovarea unor stiri false.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
pai daca primul ministru publica poze cu copii goi precum un pedofil, la ce vrei sa se astepte algoritmul automat al facebook?
Alt exemplu recent: wingsuit jumper a transmis live saritura in care, din pacate, a cazut si a decedat. A durat zile bune pana s-au hotarat sa stearga acel video. Sau tipa care a transmis live moartea prietenului ei impuscat... E plin de astfel de exemple.
Pe de alta parte, e si o platforma privata. E dreptul lor sa decida ce gazduiesc si ce nu. Nu e un serviciu public si nu suntem obligati sa-l folosim...
De multe ori uitam ca libertatea de exprimare functioneaza in ambele sensuri. Dar, din pacate, cand apare in sensul opus dorintei noastre, interpretam ca "cenzura".
''"Vreau ca ai mei copii, dar si altii, sa creasca intr-o societate in care istoria este predata asa cum a fost''
da de cand e responsabil Facebook cu predarea istoriei??
''argumente'' de tot ******* .bagarea in seama .
Si pana la urma ce?adica daca e prim ministru nu trebuie sa respecte aceleasi reguli ca restul oamenilor?
Nu lipseste mult, si Facebook va permite numai acele fotografii cu femei care au fata acoperita, gura fiind si ea un fel de organ sexual, la urma urmei. Astept momentul.
Sunt multe alte rețele de socializare care se pot folosi (de exemplu în China și Rusia :) ).
Deci nu luați Facebook-ul ca un bun garantat.
Ar fi interesant de folosit un serviciu de socializare open source, care să nu fie controlat de o entitate privată.
Oricum, Facebook-ul e 80% doar sharing de tot felul de gunoaie.