Producatorul global de solutii de securitate IT Bitdefender a lansat Bitdefender 2017, suita de solutii destinata familiilor, capabila sa contracareze amenintarile de tip ransomware pe multiple platforme - Windows, Mac OSX si Android.

Suita de solutii Bitdefender 2017Foto: Bitdefender

Suita de solutii Bitdefender 2017 foloseste cloud-ul si algoritmi de inteligenta artificiala pentru a elimina riscurile de pierdere a datelor, generate de ransomware, indiferent de sistemul de operare folosit.

Solutiile Bitdefender 2017 includ si functionalitatea Wi-Fi Security Advisor, care evalueaza gradul de securitate a retelelor de internet unde utilizatorii se conecteaza si apoi raporteaza vulnerabilitatile depistate. De protectie Wi-Fi Hotspot beneficiaza si browser-ul de plati online Safepay, care securizeaza tranzactiile bancare electronice derulate prin internet wireless.

Consola Bitdefender Central, interfata adresata utilizatorilor unde acestia isi administreaza conturile, licentele si dispozitivele, le permite de acum sa activeze camera si sa faca fotografii de pe orice dispozitiv cu Windows si Android, pentru a gasi mai usor dispozitivele pierdute sau furate.

Protectia Time Machine pentru terminale Mac previne accesul nedorit la copiile datelor, asigurand readucerea sistemului la starea initiala chiar si dupa un atac cu ransomware, fapt imposibil in absenta unei solutii de securitate cu aceasta functionalitate.

Ransomware a devenit cea mai agresiva amenintare cibernetica a momentului, iar dezvoltatorii acesteia au construit recent versiuni si pentru alte sisteme de operare, dupa ce initial au vizat doar utilizatorii de Windows. Clasa de virusi ransomware foloseste criptarea pentru a restrictiona accesul la fisiere si solicita ulterior recompensa in schimbul cheii de decriptare. Estimarile FBI arata ca pagubele cauzate de ransowmare ar putea ajunge, in premiera, la un miliard de dolari in 2016, dupa ce in prima jumatate a anului s-au apropiat de 500 de milioane de dolari, bani obtinuti din santajarea persoanelor fizice si companiilor.

Amenintarea TeslaCrypt reprezinta cel mai frecvent tip de ransomware care ataca utilizatorii din Romania, reprezentand circa 11% din infectari. In luna aprilie, specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender au dezvoltat un set de instrumente care protejeaza terminalele utilizatorilor de versiunile actuale si viitoare ale familiilor de ransomware TeslaCrypt, CTB-Locker si Locky exploatand punctele slabe din mecanismul de raspandire a virusilor.

Un studiu realizat de Bitdefender in noiembrie 2015 arata ca 48% dintre romanii victime ale clasei de virusi ransomware au platit pentru a-si recupera datele personale de pe terminalul blocat. Suma medie pe care ar fi dispusi sa o plateasca este de 550 de lei. Astfel, probabilitatea ca hackerii sa faca bani si in Romania de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicata, in conditiile in care 52% dintre utilizatorii de internet spun ca sunt dispusi sa achite o suma de bani in eventualitatea unei infectari si a pierderii accesului la informatii.

Bitdefender este o companie de securitate informatica cu activitate la nivel global, care furnizeaza solutii revolutionare de protectie impotriva amenintarilor complexe catre 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de tari. Inca din anul 2001, Bitdefender a dezvoltat tehnologii destinate securitatii pentru piata rezidentiala si corporatii, recunoscute la nivel international, si a devenit un furnizor de incredere pentru protectia terminalelor si infrastructurilor hibride. Activitatile de cercetare si dezvoltare derulate in ultimii 15 ani si parteneriatele strategice permit Bitdefender sa ofere clientilor sai solutii de securitate solide si de incredere. Mai multe informatii sunt disponibile pe http://www.bitdefender.ro/