​Americanii de la Qualcomm au anuntat cea mai mare tranzactie din istoria companiei, urmand sa preia, cu 47 miliarde dolari, rivalul olandez NXP, care pana in 2006 s-a numit Philips Semiconductors. Entitatea creata va avea vanzari anuale de 30 miliarde dolari, iar procesoarele Qualcomm vor ajunge pe mult mai multe terminale. The Verge scrie, relatand tranzactia, ca grupul american va deveni "un fel de Intel al secolului 21".

QualcommFoto: Hotnews

NXP are 45.000 de angajati in 35 de tari si pana in 2006. cand a fost preluata de un grup de companii, a facut parte din grupul Philips.

NXP este bine plasat pe piata auto, furnizand procesoare care ajung pe autoturismele mai multor marci, acest lucru fiind un motiv serios pentru Qualcomm. Americanii platesc 110 dolari/actiune, cu 34% peste pretul tranzactionarii pe bursa.

Olandezii sunt o forta si in procesoarele NFC, iar anul trecut au cumparat Freescale Semiconductors, extinzandu-si prin ei capacitatile de productie. Qualcomm devine prin aceasta tranzactie si producator de procesoare, NXP avand sapte fabrici in cinci tari. Procesoarele Qualcomm sunt produse de Taiwan Semiconductor Manufacturing.

Qualcomm a avut anul trecut venituri de 16 miliarde dolari, sub maximul din 2014: 19,2 miliarde dolari. Succesul uluitor al smartphone-urilor a ajutat insa mult compania care in 2009 vindea de numai 6,4 miliarde dolari.