Apple a anuntat joi o noua generatie a laptop-urilor MacBook Pro, introducand senzori de amprenta, dar si un mic touch-screen pe tastatura. Laptop-urile sunt insa cu cateva sute de dolari mai scumpe, au disparut slot-urile clasice USB, dar si cele de SD card si HDMI.

Apple MacBookFoto: Apple

Noutatea principala tine de faptul ca pe tastatura este o mica bara tactila ce inlocuieste tastele de functii (F), bara fiind numita Touch Bar si permitand o serie de functionalitati. Ea poate sa se transforme intr-o serie de butoane personalizate si adaptate la aplicatiile care ruleaza pe ecran.

Exista si un seznor de amprenta pe butonul de power, iar versiunile disponibile sunt de 13, respectiv 15 inci, renuntandu-se la varianta de 11 inci.

Reuters scrie ca multi s-au plans pe Twitter de faptul ca preturile au crescut cu cateva sute de dolari fata de generatiile precedente.

Versiunea de MacBook cu ecran de 13 inci si Touch Bar costa de la 1.799 dolari in SUA, iar varianta fara TouchID si Touch Bar este cu 300 de dolari mai ieftina. Varianta de 15 inci porneste de la 2.399 dolari. La generatia precedenta preturile pentru laptop-ul de 13 inci plecau de la 1.299 dolari, iar pentru cele de 15 inci, de la 1.999 dolari. Livrarile incep in doua-trei saptamani.

Versiunea de 13 inci poate fi echipata cu procesor Intel i5 sau i7, 8 GB de RAM si 256 GB stocare. La versiunea de 15 inci este disponibil procesorul Intel i7 quad-core, 16 GB RAM si 256 GB stocare, existand si placa grafica AMD Radeon Pro 450 cu 4 GB RAM.

Noile Mac-uri au patru slot-uri USB-C si mufa clasica de casti, insa nu au iesiri USB-A, HDMI sau reader pentru card SD.

Apple vinde anual aproximativ 18 milioane de Mac-uri.

Sursa: Guardian, Reuters.