​Jumatate dintre dispozitivele mobile din toata lumea sunt expuse riscului amenintarilor malware, pentru ca nu sunt protejate adecvat, arata cea mai recenta cercetare Kaspersky Lab . Studiul evidentiaza un nivel scazut de informare privind modalitatile de a proteja eficient dispozitivele mobile.

Rezultatele au fost anuntate saptamana aceasta, pentru a veni in sprijinul campaniei Europol de constientizare privind programele malware pentru dispozitive mobile, care face parte din Luna dedicata securitatii cibernetice in Europa. Studiul a fost derulat de Kaspersky Lab pentru a intelege mai bine cat de constienti sunt utilizatorii de pericolele din medul online si cum se protejeaza.

Au fost chestionati 12.000 de respondenti, din 21 de tari, rezultand ca doar 57% dintre tablete si 52% dintre smartphone-urile din Europa au instalata o solutie de securitate. Utilizatorii europeni tind sa isi protejeze computerele (89%) mai mult decat dispozitivele mobile – o conceptie gresita, daca ne gandim cate informatii importante si personale contin dispozitivele mobile in prezent.

Cercetarea arata, astfel, ca utilizatorii nu sunt constienti de necesitatea de a-si proteja dispozitivele mobile cu o solutie de securitate. Daca 54% cred ca PC-urile de tip desktop sau laptop au nevoie neaparat de un program de securitate, doar 42% sunt de aceeasi parere in privinta telefoanelor si a tabletelor. Mai mult, 20% dintre utilizatorii din Europa nici macar nu sunt pe deplin constienti de existenta programelor malware pentru dispozitive mobile.

Unii utilizatori din tarile europene incearca sa isi protejeze dispozitivele mobile, dar se limiteaza la parole: 75% au o parola pe computere, iar 63% isi protejeaza astfel si smartphone-urile. Daca parolele pot proteja dispozitivul fizic de folosirea neautorizata, nu ofera nicio protectie impotriva programelor malware, a fraudei sau a atacurilor de phishing, care pot lovi chiar si atunci cand unii utilizatori neavizati au dispozitivele in mana. Doar 40% dintre respondenti si-au protejat dispozitivele mobile atat cu parola, cat si cu o solutie de securitate, ceea ce inseamna ca peste jumatate dintre acestea sunt vulnerabile.

Rezultatele sunt ingrijoratoare, avand in vedere proliferarea pericolelor online la care dispozitivele mobile sunt expuse. Multe dintre aceste pericole sunt, pur si simplu, o consecinta a activitatii online a utilizatorilor si a faptului ca pastreaza si distribuie informatii zilnic, prin intermediul dispozitivelor mobile. Cercetarea a aratat ca, dintre cei care s-au confruntat cu amenintari cibernetice in Europa, 12% au avut smartphone-ul cu Android infectat, iar unui procent de 22% li s-au interceptat datele de pe telefonul cu Android.

“Dispozitivele mobile sunt o parte semnificativa din viata noastra. Pastreaza informatii importante si, in plus, sunt calea de acces catre online banking, e-mail-uri, fotografii, mesaje cu cei dragi si multe altele. Dar, avand in vedere ca doar o jumatate dintre dispozitivele mobile sunt protejate efectiv, mai este mult de lucru pentru a ne pune la adapost de amenintarile cibernetice".spune Victor Yablokov, Head of Mobile Product Line la Kaspersky Lab.