​Marea Britanie a anuntat o strategie nationala de lupta impotriva atacurilor informatice pentru care aloca o suma consistenta in urmatorii cinci ani: 1,9 miliarde lire sterline (2,3 miliarde dolari). Atacurile cibernetice nu mai sunt subiectul cartilor de actiune si al filmelor politiste, ci sunt cat se poate de reale, spun autoritatile.

Criminalitate ciberneticaFoto: Flickr

Infrastructura nationala este tot mai adesea pusa in pericol, mai ales ca tot mai multe terminale se conecteaza la internet. In acest context britanicii anunta o strategie pe urmatorii cinci ani (National Cyber Security Strategy) gandita sa protejeze institutiile, dar si companiile, de atacurile cibernetice.

Se va crea un institut specializat (Cyber Security Research Institute) se vor face angajari in domeniu si vor fi infiintate noi departamente in cadrul politiei. Bugetul prevazut este dublu fata de cel din perioada 2011-2016.

Vor fi incurajate si finantate startup-uri care vin cu solutii viabile de lupta contra amenintarilor informatice si scopul este de a se limita pe cat posibil cantitatea de malware si spam care ajunge la cetatenii din UK

Adversarii contra caruia se va lupta sunt cat se poate de diversi: grupuri de crima organizata, guverne nationale, hacktivisti, dar si adolescenti.

Surse: Reuters, BBC