Un atac cibernetic de amploare, lansate de pe zeci de mii de computere piratate din peste 30 de tari, a vizat marti mai multe mari banci din Rusia, a anuntat joi Kaspersky, citat de AFP.

Logo KasperskyFoto: YouTube

Cea mai mare banca a tarii, Sberbank, a precizat ca a fost una dintre tinte dar a reusit sa neutralizeze atacul fara perturbarea activitatilor.

Potrivit Kaspersky, atacurile "complexe" de tip DDoS, care consta in indisponibilizarea unui server prin supraincarcarea cu solicitari, au inceput marti la ora 13,00 GMT si continuau joi. Cu o durata medie de o ora - dar unele au ajuns la aproape 12 ore - atacurile au afectat "site-urile a cel putin cinci institutii financiare situate in primele zece" din Rusia, a precizat societatea, intr-un comunicat.

Aceste operatiuni au constat in emiterea a pana la 660.000 de cereri pe secunda de pe o retea de computere piratate si folosite fara stiinta proprietarilor ("botnet"). In aceasta retea au fost implicate peste 24.000 de computere din peste 30 de tari, majoritatea in SUA, India, Taiwan si Israel, potrivit sursei citate.

Un oficial al Sberbank, Stanislav Kuznetsov, a precizat ca banca a fost expusa la 68 de atacuri de acest tip in 2016 si ca a fost vorba de unul dintre cele mai importante, dar "nu cel mai puternic".

Astfel de atacuri s-au multiplicat in ultimii ani odata cu aparitia bancilor online dar si in contextul tensiunilor legate de criza ucraineana, cu actiuni indreptate impotriva site-urilor Kremlinului, ale bancilor rusesti dar si impotriva NATO.

Recent, hackeri rusi au fost acuzati de autoritatile americane in actiunile de piratare ale partidului Democrat, in campania pentru prezidentialele din SUA.