Snapchat, aplicatia construita pe ideea mesajelor care dispar la cateva secunde dupa ce sunt citite, si-a inceput procedura listarii la bursa si se estimeaza ca IPO-ul se va petrece in martie 2017, scrie Reuters. Aplicatia folosita de foarte multi tineri obtine venituri tot mai importante si isi deschide birouri in tot mai multe locuri din lume. Are zilnic 150 de milioane de utilizatori, dintre care o treime in Europa.

Ochelarii Snapchat SpectaclesFoto: Snapchat

Intrarea Snapchat pe bursa este asteptata de multi si se considera ca e cea mai importanta listare din 2014 incoace si cea mai mare din tehnologie de la intrarea Facebook pe bursa, in 2012.

Snap Inc, compania care detine Snapchat, a depus actele la Securities and Exchange Commission si, fiind o companie cu afaceri anuale de sub un miliard de dolari, beneficiaza de o procedura de listare mai scurta si mai simpla si nici nu este obligata sa dezvaluie rezultatele financiare.

Se estimeaza ca Snapchat va fi evaluata undeva intre 20 si 25 miliarde dolari in momentul intrarii pe bursa.

Snapchat a fost in centrul atentiei zilele acestea si datorita ochelarilor numiti Spectacles cu care userii pot filma. O pereche costa 130 de dolari, insa au putut fi cumparati doar de la trei automate in SUA, multi punandu-i la vanzare pe eBay chiar si la peste 1.000 de dolari.

Compania si-a crescut mult numarul de useri si incepe sa obtina venituri tot mai mari din publicitate. Daca anul trecut au fost doar 59 milioane dolari, anul acesta sunt estimate 350 milioane dolari, iar la anul, un miliard.

Snapchat a devenit celebra si fiindca in 2013 ar fi refuzat o oferta de preluare venita de la Facebook, oferta despre care sursele spun ca ar fi fost de 3 miliarde dolari. La jumatatea lui 2013 se spunea ca Snapchat ar valora cam 800 milioane dolari, iar in vara lui 2015 undeva intre 10-12 miliarde dolari. In mai 2016 era evaluata la 18 miliarde dolari.

De ce a avut atat de mare succes aplicatia? Adolescentilor le-a placut mult ideea unei aplicatii prin care pot sa se exprime mai liberi si sa trimita ce poze si ce video-uri vor, stiind ca acestea vor disparea imediat, deci nu vor putea fi compromisi.