Piata produselor de echipamente IT Refurbished este bine conturata in SUA si Europa de Vest, iar in ultimii 3-4 ani interesul consumatorilor pentru acest segment de produse a inceput sa creasca si in Romania. In momentul actual, nu exista o definitie clara si unanim acceptata a conceptului de Refurbished nici din partea producatorilor, dar nici a comerciantilor. Evocomputers, o companie din Cluj Napoca ce importa de 6 ani echipamente IT refurbished, face eforturi pentru a informa clientii cu privire la produsele din aceasta nisa.
Din pacate, multe firme vand echipamente IT numindu-le Refurbished, doar pentru ca au testat, reparat ori curatat un produs. De aceea Evocomputers a pregatit un ghid pentru consumatori, pentru a-i ajuta sa aleaga un produs de calitate. Iata care sunt cele mai importante criterii care trebuie luate in considerare la achizitia unui produs Refurbished:
1. Generatii de produse actuale, care se pot verifica identificand modelul procesorului. Nu e de ajuns sa ne uitam la tipul procesorului, ci si la generatia din care face parte, pe care o regasim in numele modelului, cum ar fi:
- i3-4010U: cifra 4 indica generatia 4, care a aparut in 2013
- i3-5005U: cifra 5 indica generatia 5, aparuta in 2015
2. Provenienta produselor. E important ca acestea sa provina de la companii certificate Refurbished, pentru a fi siguri ca echipamentul functioneaza la standardele unui produs nou.
3. Comunicarea starii produsului si a gradului de folosire. Unii asociaza produsele Refurbished cu produse folosite si reconditionate, dar nu este mereu adevarat. Ele pot fi nefolosite (expuse la raft, provenite din supra-stocuri) sau folosite (returnate in cele 30-60 de zile din varii motive). In functie de provenienta, prezinta sau nu urme de uzura, iar acest lucru trebuie comunicat transparent de compania care le comercializeaza.
4. Garantie 24-36 de luni. Fiind vorba de produse in stare foarte buna, e important sa primiti garantie ca la un produs nou.
5. Pozele reale sunt un indicator al seriozitatii firmei care comercializeaza produse refurbished.
6. Pachetul contine incarcator si baterie, iar ambalajul protejeaza corespunzator produsul, ca in imaginea alaturata.
7. Un produs refurbished trebuie sa fie insotit de o licenta Windows pre-instalata, prin programul Microsoft Registered Refurbisher.
8. Produsul trebuie sa fie testat si verificat.
Bonus: In ceea ce priveste partea financiara, un laptop Lenovo Yoga 700 2 in 1 de ultima generatie, cu procesor i7-6500U (generatia 6) costa 5500 lei la un retailer de produse noi, pe cand unul refurbished cu aceleasi specificatii, nefolosit, costa doar 3990 lei, o diferenta substantiala. Iar in perioada Black Friday, reducerile sunt si mai mari de atat, puteti vedea ofertele EVOcomputers aici.
De oriunde ati alege sa cumparati, e important ca firma sa fie de incredere, sa aiba vechime pe piata, sa ofere posibilitatea de a returna produsele si sa dispuna de un service in-house autorizat pentru rezolvarea rapida a problemelor.
Da e urat dar asa e. Am un Asus si e configurat pt Windows 10 x64. Am incercat sa pun Windows 10 x32 dar mi-am prins urechile rau. Am incercat windows 7 a fost si mai rau. Dupa 2 saptamani am reusit sa instalez windows 10 x32 incarcand drivere manual.
Cu Linux am facut fxi o incercare si a mers da r cu drivere simple generice ceea ce nu prea e ok.
daca faci un downgrade, vezi ca in industria auto exista si 32 si 16 bits.
Daca vrei ecran cu rezolutie mai mare vei constata ca oferta e foarte limitata (majoritatea vin cu ecrane penibile HD sau 1280x800). Cele cateva care sunt Full HD au preturi exagerate pentru un SH, cu toate ca rezolutia asta nu mai reprezinta de mult o noutate sau un lux. La fel daca vrei un model mai bine construit, care sa te tina. Sa-ti iei si SH si cu constructie ieftina e prea riscant si inseamna sa arunci banii pe fereastra.
Pe de alta parte, cele mai vechi de 4-5 ani vor avea o utilitate limitata din cauza performantei si dotarilor depasite. Unele drivere nu mai sunt suportate pe OS-urile recente, iar OS-urile mai vechi sunt aproape sa iasa din perioada de suport (ma refer la alea pe bani, bineinteles).
O mare pacaleala e ca dezvoltatorul sistemului de operare a facut tot posibilul ca sa incaseze banii pe OS de doua ori. Multe laptopuri sau desktopuri vandute SH au avut la origine OS preinstalat, cu licenta de tip OEM. Abtzibildul cu licenta e inca lipit pe ele, dar tu nu mai poti beneficia de el, deoarece intermediarii care au colectat calculatoarele de la primii posesori au "uitat" sa treaca si OS-ul pe factura (cel putin asa se spune). Asa ca, daca vrei legalitate, trebuie sa-l mai cumperi si tu o data. Bineinteles ca dezvoltatorul de OS, in parteneriat cu magazinul, iti sare in "ajutor" cu o oferta la pret redus pentru sisteme de operare cu 1-2 generatii mai vechi, special pentru sisteme SH.
Undeva la limita, dupa multe cautari, e posibil sa gasesti un compromis acceptabil si mai convenabil decat un calculator nou (chiar prins la oferta speciala). Eu n-am gasit, dar fiecare are criteriile lui.
-si e ceva de genul: cand cineva chiar mai afon ca mine imi cere ajutorul, pot sa ii spun "da click pe simbolul ala cu casa si esti in meniul principal". Adica e "pentru toti", dai un leu (ca asta e) si te inveti cu el
Stiu ca argumentatia e simplista, dar ideea sper ca s-a inteles...
PS: am un ASUS pe care a trebuit sa pun Win7 (XP nu recunostea chip-ul video), am suferit, dar m-am obisnuit :)
Este vorba de calculatoare UZATE !
insa articoulul e o reclama oarecum mizerabila. laptopul ala la mana a doua e ceva care s-ar vinde la un 2500 de lei maxim, nu 4000, ma scuzati 3990. si asta pentru ca probabil singurul domeniu in care devalorizarea produselor la momentul cumpararii intiale e mai mare decat la autoturisme este IT-ul.