Li se iau pasapoartele imediat cum ajung in Malaezia, apoi sunt obligati sa lucreze 12-14 ore/zi in conditii dure si primesc aproximativ 150 de euro/luna, jumatate fata de cat li s-a promis. Acestea sunt o parte dintre concluziile unei anchete realizate de The Guardian in randul muncitorilor nepalezi care lucreaza in fabrici malaeziene ale unor furnizori care produc pentru Samsung si Panasonic. Companiile spun ca vor declansa anchete.

The Guardian a vorbit cu 30 de muncitori care lucreaza la fabrici ce produc pentru Samsung si Panasonic in Malaezia. Unii lucreaza direct pentru cele doua mari companii, insa cei mai multi sunt angajati ai unor furnizori.

Inca de cand sunt recrutati in Nepal apar probleme, fiindca trebuie sa plateasca o taxa de recrutare de aproape 1.200 euro, de zece ori peste limita maxima stipulata de guvernul nepalez. Desi sunt obligati sa plateasca aceasta suma uriasa, ei primesc chitanta doar pentru o zecime din suma.

Lucratorii spun ca sunt obligati sa lucreze intre 12 si 14 ore/zi in picioare, uneori si in week-end-uri, pauzele de masa sau de odihna sunt extrem de mici si salariile ajung sa fie de mizerie, chiar si 150 euro/luna, jumatate din ce li s-a promis.

Nepalezii spun ca li se confisca pasapoartele cand ajung in Malaezia, desi acest lucru este ilegal si chiar si Samsung si Panasonic interzic furnizorilor sa faca acest lucru. Ei mai spun ca sunt amenintati de supraveghetorii de la locul de munca si ca locuiesc in conditii insalubre, in unele cazuri chiar si 14 persoane intr-o incapere mica

Samsung si Panasonic spun ca vor investiga pentru a vedea daca se comit abuzuri. Cele doua companii spun ca le cer furnizorilor sa respecte drepturile lucratorilor si ca nu vor tolera nereguli.

UPDATE Samsung a trimis o pozitie oficiala legata de ancheta The Guardian

"Samsung Electronics valorizeaza reteaua globala de angajati din toate unitatile de productie si respecta standardele si reglementarile globale si locale privind forta de munca.

Ca membru al Coalitiei Comunitatii din Industria Electronica (EICC), suntem in deplina conformitate cu Codul de conduita EICC si nu am gasit nicio dovada de incalcari procedurilor de angajare lucratorilor imigranti, angajati in mod direct de catre unitatea noastra de productie in Malaezia. Odata ce va fi sesizata o plangere, vom lua masuri rapide de investigare.

In prezent efectuam investigatii privind forta de munca si angajatii imigranti ai acestor furnizori cu care lucram in Malaezia

In cazul in care sunt descoperite orice fel de incalcari, vom lua masuri corective imediate si vom suspenda relatiile cu firmele in cauza.

Suntem constienti de provocarile din jurul lucratorilor imigranti din Malaezia si suntem in curs de dezvoltare a unui ghid de instructiuni specifice pentru lucratorii imigranti in cooperare cu Business for Social Responsibility (BSR).

Ghidul, care speram ca va fi lansat pana la sfarsitul anului 2016, va fi aplicat in toate unitatile noastre de productie, cat si in cadrul companiilor locale cu care lucram".