Autoritatea de transport din San Francisco a fost tinta unui atac informatic ce a afectat 2.000 de automate de bilete, pasagerii putand calatori gratuit vineri si sambata. Atacul a fost de tip ransomware, hackerii criptand fisierele tintei atacate si cerand in schimbul decriptarii, o recompensa. Lucrurile au revenit duminica la normal, dar a fost deschisa o ancheta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri pe toate automatele de bilete a aparut mesajul: "You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact For Key(cryptom27@yandex.com)ID:681 ,Enter”. Autoritatea de transport din San Francisco a spus atunci ca toti calatorii pot folosi gratuit mijloacele de transport si a subliniat ca tramvaiele, autobuzele si trenurile nu au fost afectate in vreun fel.

Hackerii au cerut 100 de Bitcoini rascumparare (70.000 de dolari) si au dat o adresa de e-mail de Yandex, una dintre cele mai cunoscute companii ruse de tehnologie.

In general atacurile de tip ransomware devin eficiente cand angajatul unei organizatiin descarca un fisier dubios care ajunge sa cripteze toate fisierele de pe compuetere atacate si face imposibila activitatea unei companii. Cele mai mici recompense cerute sunt de cateva sute de dolari, insa pot ajunge si la cateva milioane, cum s-a intamplat cu un centru medical din California, unde recompensa ceruta acum cateva luni a fost de 3,6 milioane dolari.

Atacurile de tip ransomware afecteaza si utilizatori din Romania.

Jumatate dintre romanii infectati cu ransomware au platit pentru date, arata un studiu publicat la inceputul anului de Bitdefender

Surse: The Verge, The Guardian