Exista doua tipuri de oameni: cei pe care caut sa ii angajez si cei care isi doresc sa ii angajez. Cei tineri, foarte capabili, isi gasesc un job destul de rapid, dar ce se intampla cu alte cazuri? Mai devreme sau mai tarziu, tot mai multe job-uri vor fi facute de roboti, dupa cum au declarat si specialistii si antreprenorii din mediul international in nenumarate randuri. Persoanele in varsta vor fi primele asistate de robotii humanoizi, apoi vor urma joburile cu activitati de baza.

Bogdan Nedelcu_TeamnetFoto: Smile Media

Uitati-va la progresul inregistrat cu masinile autonome, dotate cu senzori complecsi, care disting realitatea. Momentan intr-o etapa incipienta, odata ce ochiul artificial si functiile de baza ale creierului vor fi centralizate intr-un computer, robotii vor putea sa lucreze cot la cot cu oamenii. Ochiul artificial este aproape ancorat in Computer Vision si va fi in curand o chestiune rezolvata. Ne vom putea antrena robotii, exact cum, in prezent, ne educam cainii pentru activitati simple. Cu siguranta, robotii nu vor depasi inteligenta umana prea curand, insa, pentru job-urile simple trebuie sa aplice reguli la fel de simple, cum ar fi sa conduca o masina cu ajutorul vederii artificiale pe timp de noapte.

In era globalizarii, companiile internationale vor influenta sute de mii de joburi, iar robotii ne vor facilita multe aspecte ale vietii. Dronele vor analiza calitatea recoltelor, apoi niste vehicule autonome vor prelua datele si vor face masuratorile corespunzatoare, iar camioanele autonome vor incarca si transporta cereale catre silozurile automatizate. Specialistii internationali spun ca 1 din 3 job-uri va fi inlocuit de software sau roboti pana in 2025. Peste 1 miliard de dolari va fi investit in Europa in realizarea unor roboti de tip ”life companion”. Japonia investeste 850 milioane de dolari in cercetare in domeniul roboticii, doar in ultimul deceniu.

In paralel, venitul universal de baza este un concept despre care se discuta tot mai mult in lume, despre cum poate functiona acest tip de venit in era sistemelor autonome. Ideea e similara celei a asigurarilor sociale. Nu e nevoie sa muncesti, avand posibilitatea sa traiesti decent cu un venit standard.

Unii oameni deja se gandesc la cate lucruri vor face in tot acest timp castigat de pe urma robotilor, avand si un venit asigurat, beneficiind de mai multe activitati de relaxare. Insa, cati dintre noi sunt motivati doar de acest lucru si pentru cat timp?

In calitate de pasionat de robotica si lucrand intr-o companie care realizeaza aeronave fara pilot in Romania, cred ca organizatiile care investesc in robotica trebuie sa faca acest lucru in mod responsabil si sa le vorbeasca oamenilor despre beneficiile si provocarile acestor tehnologii.

In ceea ce priveste potentialul venitului universal de baza, pentru a beneficia de mai multa implicare si inovatie, atat in domeniul roboticii, cat si in munca, in general, consider ca decizia de a implementa venitul universal nu e directia care sa contribuie la evolutia noastra ca oameni si ca tara. Daca in alte state va functiona ideea, ramane de vazut in anii urmatori, dupa experimentul guvernului olandez realizat pentru rezidentii din Utrecht.

Bogdan Nedelcu este co-fondator si Head of Strategic Projects Teamnet, coordonand dezvoltarea Diviziei de Robotica a Grupului.