​Un student neo-zeelandez de origine taiwaneza a dorit sa isi reinnoiasca pasaportul, dar fotografia pe care a postat-o online initial i-a fost respinsa de soft pe motiv ca ar fi avut ochii inchisi. Insa ii avea deschisi, dar softul de recunostere faciala nu a depistat faptul ca fotografia apartinea unui om cu ochi mai mici. Mai multi au acuzat autoritatile de rasism, insa studentul care a fost subiectul intamplarii spune ca intelege faptul ca tehnoloigia este inca la inceput si adauga ca stie faptul ca are ochi foarte mici.

HotNews.roFoto: Hotnews

Richard Lee, un student in varsta de 22 de ani nu si-a putut reinnoi online pasaportul neo-zeelandez fiindca poza initial nu i-a fost acceptata de soft. Motivul invocat a fost ca ar fi avut ochii inchisi, insa nu era asa, iar Lee a sunat si cei de la ministerul de interne i-au spus ca poza a fost respinsa din cauza unor umbre si a modului in care cade lumina. Lee a reusit apoi sa faca poze care au fost acceptate si si-a reinnoit pasaportul.

"Nu le port pica. Mereu am avut ochi foarte mici si stiu ca tehnologia de recunoastere faciala este relativ noua si nu extrem de sofisticata", spune Lee, citat de Reuters.

"Clar ca este o eroare de programare, nu vad absolut nimic rasist", a mai spus Lee care a adaugat ca apreciaza faptul ca multi asiatici s-au amuzat de situatie, fiindca nu era nimic rau intentionat.

Multi au reactionat insa cu vehementa, spunand ca asa ceva nu este posibil.

New Zealand Department of Internal Affairs spune ca soft-ul folosit este unul dintre cele mai performante din lume, insa o cincime dintre fotografiile postate sunt respinse din diverse motive. Autoritatea spune ca prima fotografie a fost respinsa, insa altele au fost acceptate in aceeasi zi.

Poza a fost postata pe Facebook de un prieten al lui Richard.

Surse: Reuters, Mashable