Autoritatile europene din domeniul concurentei si-au depasit prerogativele in investigatia referitoare la facilitatile fiscale oferite Apple de catre Irlanda, care s-a finalizat cu solicitarea de plata a unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro, potrivit guvernului de la Dublin, care a contestat decizia, transmite Bloomberg, citat de News.ro.

Decizia UE a avut loc in luna august. Guvernul a anuntat ca nu vrea sa colecteze taxele respective de la Apple, insistand ca producatorul iPhone nu a beneficiat de avantaje incorecte, iar UE nu intelege corect aplicarea legii fiscale irlandeze.

"Comisia nu are nicio competenta, conform reglementarilor referitoare la ajutoarele de stat, sa isi impuna in mod unilateral punctul de vedere asupra aplicabilitatii legislatiei fiscale a unui stat membru", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante, care isi stabileste punctul de vedere pentru un apel la Curtea Generala a UE.

Cazul este centrat pe modul in care Apple a raportat majoritatea profitului obtinut din vanzarile europene in Irlanda, unde nu plateste taxe datorita statutului fiscal pe care il are in aceasta tara.

Apple sustine ca diviziile Apple Sales International si Apple Operations Europe nu au fost niciodata scutite de taxe si ca, potrivit legii, sunt supuse taxelor americane.