Mark Zuckerberg dispune de acum de un nou "majordom virtual", denumit "Jarvis", care se poate chiar juca impreuna cu familia acestuia, a anuntat luni fondatorul Facebook, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta s-a ocupat personal de proiect, lucrand circa o suta de ore pentru a pune la punct acest sistem dotat cu inteligenta artificiala si inspirat din asistentul virtual "Jarvis" care il ajuta pe eroul filmului "Iron Man" sa aiba grija de casa sa.

"In anumite aspecte, aceasta provocare a fost mai simpla decat ma asteptam", a explicat Mark Zuckerberg. "De fapt, celalalt proiect al meu, sa alerg 365 de mile (aproape 590 kilometri) in 2016 mi-ar fi luat mai mult timp, in total".

Miliardarul de 32 de ani afirma ca poate discuta cu "Jarvis" gratie telefonului sau mobil sau al computerului si poate controla astfel luminile, temperatura, programele muzicale sau securitatea casei sale.

In timp, softul ii invata gusturile si obiceiurile, noi cuvinte si concepte si se poate chiar juca cu fetita sa Max, in varsta de un an.

"Jarvis" a fost creat pentru a intelege atunci cand i se vorbeste si pentru a putea recunoaste chipurile. Acesta poate determina daca o persoana care suna la usa este asteptata si, in acest caz, il lasa sa intre, avertizand familia, potrivit explicatiilor lui Mark Zuckerberg.

"Un aspect mai complicat la care nu ma gandisem a fost sa-l conectez si sa comunice cu toate sistemele din casa mea. Majoritatea aparatelor electromenajere nici macar nu sunt conectate la internet".

Pentru a functiona, "Jarvis" ar avea nevoie de aparate nu doar conectate la internet, dar si care functioneaza cu sisteme standard echivalente, arata Mark Zuckerberg, care, pentru acest proiect, a revenit la prima sa dragoste, programarea.

Tanarul miliardar marturiseste ca prefera mai degraba sa-i trimita mesaje lui "Jarvis" in loc sa-i vorbeasca, pentru a nu-si deranja anturajul.

Acesta intentioneaza sa isi upgradeze majordomul, fiind mai convins ca niciodata ca tehnologiile de inteligenta artificiala vor exploda in urmatorii 5-10 ani.

Marile companii IT s-au lansat intr-o cursa contracronometru in inteligenta artificiala. Pentru marele public, acestea iau in special chipul (sau mai degraba vocea) unui asistent virtual integrat in smartphone.