​Companiile de tehnologie au criticat ordinul de interdictie dat de Donald Trump pentru cetatenii din sapte tari musulmane care, chiar daca au drept de lucru, nu mai au voie temporar sa intre in SUA. Imigrantii au un rol esential la companiile din Silicon Valley, multe fiind fondate de acestia. Google, Apple, Facebook., Microsoft si Uber se numara printre companiile care spun ca angajatii sunt afectati de interdictii. Cei mai loviti sunt iranienii care au drept de lucru in SUA, existand o comunitate importanta in domeniul tehnologic.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ordinul de interdictie aplicat cetatanilor din sapte tari a starnit un scandal urias fiindca mii de oameni au fost blocati pe aeroporturile de unde aveau zbor catre SUA sau la destinatie, pe aeroporturile din SUA. Masurile se aplica inclusiv celor care detin asa-numita carte verde (green card), care le da voie sa traiasca si sa lucreze in Statele Unite. Sambata seara o hotarare judecatoreasca a reusit sa amane cel putin pentru un timp o parte din consecintele nefaste ale ordinului, Guvernul neputand deporta imigrantii si refugiatii blocati pe aeroporturile din SUA. Hotararea judecatoreasca a fost insa interpretata si aplicata diferit, creandu-se haos pe aeroporturi.

Cele sapte tari sunt Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria si Yemen.

Datele ultimului recensamant arata ca in SUA existau in 2012 peste 780.000 de rezidenti nascuti in aceste sapte tari, cei mai multi fiind din Iran (370.000).

Multe dintre marile companii din tehnologie au criticat masura, cu diverse grade de vehementa, cei mai radicali spunand ca este vorba de un fel de persecutie religioasa in domeniul afacerilor.

Interdictiile de intrare in SUA, gandite sa protejeze tara impotriva teroristilor, afecteaza companiile americane care se bazeaza pe oameni veniti din toate colturile lumii, o buna parte dintre inginerii foarte buni din Silicon Valley fiind nascuti in afara SUA.

In plus, peste jumatate dintre companiile IT ce valoreaza peste un miliard de dolari au fost fondate de oameni care nu s-au nascut in SUA, iar sefii unor mari companii sunt nascuti departe de SUA. De exemplu sefii Google si Microsoft sunt nascuti in India, iar seful WhatsApp, in fosta URSS.

Ideea comuna a mesajelor trimise de marile companii este ca, desi e normal ca statul sa aplice masuri care sa garanteze siguranta cetatenilor, aceste masuri trebuie sa se aplice doar celor care pot fi o amenintare, nu tuturor oamenilor din sapte tari.

Cel mai cunoscut iranian care lucreaza in tehnologie in SUA este Omid Kordestani, nascut in 1963 la Teheran. A lucrat 15 ani la Google unde a fost si director de business, avand de-a lungul anilor responsabilitati pe partea de venituri, clienti, operatiuni, marketing si parteneriate. Din 2015 este director al consiliului de administratie la Twitter.

Sursa : Wall Street Journal