Piratii informatici sprijiniti de statul rus folosesc un nou tip de virus, proiectat sa atace infrastructura vitala a Ucrainei, a declarat miercuri Oleksandr Tcaciuc, sef de stat-major al serviciului de securitate ucrainean, citat de Reuters.

Un virus de tip "telebot" are ca tinta specifica o anumita institutie sau o infrastructura cum ar fi reteaua electrica sau sistemul financiar, a explicat Tcaciuc intr-o conferinta de presa televizata, citeaza Agerpres.

Potrivit oficialului ucrainean, atacurile sunt orchestrate de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, in complicitate cu firme private de software si infractori cibernetici. Autorii par a fi aceiasi cu ai malware-ului (program care urmareste deteriorarea unui echipament informatic) BlackEnergy.

Reuters nu a reusit sa obtina imediat un comentariu din partea FSB.

Kievul a acuzat deja Rusia ca duce un "razboi cibernetic" impotriva Ucrainei. Numai in noiembrie si decembrie anul trecut ar fi avut loc 6500 de atacuri informatice. Tcaciuc a afirmat ca acestea au devenit un instrument important de agresiune, "confirmat si de colegii nostri din NATO si UE, care au raportat recent un numar in crestere de atacuri asupra infrastructurii vitale a tarilor membre NATO si UE de catre Rusia sau de pe teritoriul Federatiei Ruse."