John McAfee este unul dintre cei mai cunoscuti oameni din industria solutiilor antivirus, dar si unul dintre cei mai pesimisti in ceea ce priveste viitorul omenirii conectate la internet. Multe tari construiesc arme cibernetice redutabile si se ameninta reciproc intr-une chilibru ce devine tot mai fragil. Daca razboiul cibernetic va izbucni, peste 90% din populatie ar putea sa dispara, a spus McAfee intr-un amplu interviu pentru HotNews.ro realizat inaintea conferintei d10e Bucharest. Mai jos puteti citi si despre cele patru mari detinatoare de arme cibernetice, despre cum luptam cu stirile false si despre cat de amenintat se simte McAfee in viata de zi cu zi.

John McAfeeFoto: d10e Bucharest

Ideile lui John McAfee, pe scurt

  •  Cel putin patru tari au arme cibernetice capabile sa distruga reteaua de energie electrica a unui alt stat: China, SUA, Rusia si Israel
  •  China este fara indoiala tara cu cele mai puternice arme cibernetice. Chinezii au inteles inca de acum patru decenii ca electronica si computerele sunt esentiale pentru viitorul armelor.
  •  Daca o tara ar incepe un razboi cibernetic pentru a distruge alt stat, urmarile ar fi catastrofale, pentru ca riscam distrugerea generala.
  •  "Diferenta dintre armele clasice si cele cibernetice este ca te costa enorm sa construiesti o bomba nucleara, iar cand o tara a construit o arma cibernetica, poate face dupa ea un milion de copii cu costuri minime".
  •  De ce nu a vrut sa fie seful strategiei de securitate in administratia Trump? "Sa incerci sa realizezi ceva in guvern as zice ca este cel mai greu lucru din lume, fiindca toata lumea te da la o parte pentru ca fiecare are propriul interes".
  • Impotriva stirilor false nu putem lupta cu un soft de inteligenta artificala. Daca noi oamenii nu suntem in stare sa judecam ce e fals si ce nu, cum putem construi un soft care sa faca asta?
  • Diversele aparate ce formeaza "internet of things" sunt scoase pe piata fara pic de grija pentru securitatea informatica si fara sa se tina seama de cum gandesc hackerii. Chiar si un seif indestructibil poate fi deschis de niste pusti inteligenti care gasesc in spatele seifului o usita lasata de producatori pentru cazuri de urgenta.
  •  McAfee si-a facut public numarul de telefon si spune ca nu deschide decat e-mail-uri de la oameni pe care ii cunoaste persoanal.
  •  El a fost invitat intr-o vizita de cateva zile in Romania unde a participat la o conferinta pe tema tehnologiilor Blockchain si viziteaza cateva companii, urmand sa faca si achizitii daca ii place ce vede.

Interviul, pe larg

Vlad Barza: Mereu ati spus ca acest internet al lucrurilor este o mare problema. De ce?

John McAfee: Ca expert in securitate trebuie sa insist pe acest lucru. Acum cateva luni a fost un atac ce a implicat mii de camere video CCTV prin care s-a lansat un atac DDoS si a fost pentru prima oara cand acest "internet of things" a fost folosit pentru a destabiliza comunicatiile in America si sunt convins ca acesta a fost doar un test. Vor urma lucruri mult mai grave si veti vedea asta in acest an.

De ce? Pentru ca de exemplu oamenii care fabrica frigidere sigur stiu totul despre cum se pot tine lucrurile reci intr-un mod eficient, dar nu se pricep la computere si software. Chiar daca stiu cate ceva, sigur stiu extrem de putine despre securitate informatica. Toti producatorii de frigidere inteligente si de alte aparate smart se grabesc sa le lanseze cat mai repede pe piata, fiindca exista concurenta, dar sunt scoase sisteme fara pic de securitate.

Sa va dau cel mai bun exemplu. Anul trecut la DefCon doi pusti au aratat cum se poate "sparge" primul "seif inteligent" care a fost fabricat de Brinks, un producator respectat. Acest seif a fost construit extrem de inteligent, designul era reusit si mergea pe sistemul de parola duala, fiindca putea fi deschis doar daca doi oameni care detineau cate o parte a parolei erau de fata si le inserau. Acesti pusti au observat ca in spatele seifului era o usita cu cateva suruburi ce puteau fi deschise usor si acolo se gasea un buton rosu si un port USB.

. Insa ei nu si-au dat seama ca si altii pot scrie un soft.

Aceasta nesabuinta ar avea o logica, dar cei care au construit seiful nu intelegeau cum gandesc hackerii. Orice terminal din internet of things are un punct slab, precum acest seif. Soft-ul Mirai folosit in atacul de acum cateva luni nici macar nu era sofisticat, chiar si un copil il putea scrie. De atunci insa deja au aparut programe scrise special pentru aceste dispozitive, progame de zece ori mai sofisticate pe care le-am vazut pe dark web.

Vlad Barza: Ce parere aveti despre faptul ca Donald Trump a devenit presedintele SUA? Noi, aici in Europa am ramas socati...

John McAfee: Si in America am ramas socati, insa alternativa ar fi fost si mai socanta. Incerc sa nu ma amestec in politica, desi am intrat in cursa prezidentiala, dar nu am intrat cu adevarat, ci am vrut o platforma de la care sa vorbesc despre securitatea informatica si despre faptul ca suntem intr-un echilibru periculos si ne putem inclina intr-o parte sau alta si nu doar in America, ci in toata lumea. Mai multe state au dezvoltat software de atac cu care pot distruge reteaua de energie electrica (power grid) a unei tari, iar asta ar fi usor de facut in America, unde reteaua are 40 de ani vechime.

Vlad Barza: Intr-un interviu la Larry King ati spus ca nu rusii au fost autorii atacurilor cibernetice asupra unor lideri politici din SUA. Afirmatia este controversata, iar noi aici in regiune stim din istorie cat de agresivi sunt rusii...

John McAfee: Nu spun ca nu au facut-o, ci ca nu avem indicii intr-un fel sau altul. Una este sa spunem ca X a facut acest lucru si alta ca Rusia are capacitatea de a face asta. Dar sigur au software-ul care sa le permita sa atace retelele electrice ale unui tari, dar la fel pot si Statele Unite si China si Israelul. Este sigur ca aceste tari au software capabil sa distruga reteaua electrica a unei tari.

Vlad Barza: Si au atacat pana acum?

John McAfee: Nu. Ce s-ar intampla daca America ar ramane fara energie electrica? Am muri cu totii, nu am mai avea mancare, comunicatii sau servicii de urgenta, ne-am intoarce in Epoca de Piatra. Un studiu recent prezentat in Congres estima ca in doi ani 90% dintre americani ar muri daca am ramane fara curent electric. Eu cred ca ar fi mai multi, nu-mi dau seama cum ar putea supravietui acesti 10%.Uitati-va ce s-a intamplat in Ucraina cand cativa oameni fara unelte sofisticate au reusit sa intrerupa curentul catva ore. Poti distruge o retea electrica trimitand electricitate de o anumita frecventa si voltaj catre statiile electrice, astfel incat sa le arzi si mergi apoi de la una pentru a le distruge pe toate.

Vlad Barza: Credeti ca in urmatorii ani vom vedea o tara atacand prin mijloace cibernetice un alt stat, pentru a-l distruge?

John McAfee: Este prea periculos si cred ca lumea nu ar supravietui nici daca atacul ar fi asupra unei singure tari, fiindca ar fi represalii. Sigur asa ar fi. Diferenta dintre armele clasice si cele cibernetice este ca te costa enorm sa construiesti o bomba nucleara, iar cand o tara a construit o arma cibernetica, poate face dupa ea un milion de copii cu costuri minime, fiindca este vorba de date digitale.

Vlad Barza: Este deci extrem de periculos fiindca ne-am distruge reciproc..

John McAfee: Da si probabil ca 90% dintre pamanteni ar muri. Dar si azi sunt state conduse de oameni nebuni carora nu le pasa, de exemplu Coreea de Nord. Atunci avem o problema.

Vlad Barza: Este Coreea de Nord atat de puternica, dat fiind ca e o tara in care milioane de oameni sunt infometati?

John McAfee: Este foarte puternica. Exista o divizie de 2.000 de oameni extrem de bine antrenati si capabili sa se coordoneze excelent.

Vlad Barza: Dintre Rusia si China, cine este mai puternic la capitolul cyber attacks?

John McAfee: China fiindca a inceput acum multi timp, in anii 70' cand si-au dat seana ca electronica si computerele reprezinta viitorul armelor. A fost China victima unui atac cibernetic. Ati auzit vreodata asa ceva? Nici eu si nici pe dark web nu am vazut informatii despre asa ceva. Nimeni nu s-a laudat cu asa ceva. Sunt cei mai puternici cand este vorba de arme cibernetice.

Vlad Barza: Sunt puternici si la aparare?

John McAfee: Nimeni nu este puternic la aparare, asta e o problema. Chinezii sunt estul de puternici incat nimeni sa nu-i "hackuiasca", dar SUA si Rusia au si ele arme cibernetice redutabile si le-ar putea face rau chinezilor. Suntem pe un teren periculos unde fiecare pune arma la tampla celuilalt si inchipuiti-va ce s-ar intampla daca cineva apasa pe tragaci.

Vlad Barza: Toata luema vorbeste despre stirile false - fake news - ati avut recent si o postare pe Twitter despre Trump si fake news legat se episodul cu Suedia. Cum putem lupta cu aceste stiri? Ne putem folosi de inteligeta artificiala?

John McAfee: Nu. Programele de inteligenta artificiala incearca sa imite mintea umana, dar cum si mintea noastra este confuza cand e vorba de aceste stiri... Putem lupta daca ne folosim de bun simt si de verificarea informatiei din mai multe surse.

Vlad Barza: Bun, dar bunul simt s-ar putea sa nu fie suficient. ceva trebuie sa ne ajute sa selectam sursele si sa marcam acele stiri...

John McAfee: Oamenii trebuie sa faca asta fiindca nu vom putea automatiza acea notiune numita judecata. Daca noi nu suntem in stare sa judecam, inseamna ca nu avem capacitatea de a construi un software cu aceasta capacitate.

Vlad Barza: Asadar nu putem lupta impotriva stirilor false intr-un mod eficient...

John McAfee: Nu putem lupta folosind sisteme automatizate, fiindca pericolul este ca cei care ar crea aceste sisteme automate ar ajunge sa detina controlul. Nu-i asa?

Vlad Barza: Da, ne-ar manipula. Oarecum ca algoritmii Google...

John McAfee: Da, exact. Nu putem abandona responsabilitatea ce deriva din faptul ca suntem oameni si degeaba incercam sa facem abstractie de asta, construind software automatizat.

Vlad Barza: De ce nu ati vrut sa fiti sef pe startegia de cyber-security in administratia Trump? Ati spus de atatea ori ca strategia SUA este o harababura..

John McAfee: Pai este, dar nu sunt eu cel potrivit sa o repare, mai ales ca am 72 de ani.

Vlad Barza: Bun, dar si Donald Trump are peste 70 de ani...

John McAfee: Eu imi cunosc limitele, el nu. Stiu oameni care ar putea face asta, dar nu sunt eu acela. Asta nu ma impiedica sa atrag atentia asupra problemelor, dar nu vreau sa ma implic direct fiindca nu mai am forta necesara si nici energia. Sa incerci sa realizezi ceva in guvern as zice ca este cel mai greu lucru din lume, fiindca toata lumea te da la o parte pentru ca fiecare are propriul interes. Nu esti liber sa faci ce vrei, ci trebuie sa faci ce agreeaza grupul.

Vlad Barza: Mereu ati spus ca securitatea pe toate terminalele pe care le folosim este la pamant. Ce fel de terminale folositi zi de zi si cum le protejati? Cat de paranoic sunteti?

John McAfee: Acesta este telefonul meu si jumatate de milion de oameni au numarul meu fiindca l-am publicat anul trecut pe Business Inisider. Din acel moment telefonul meu a sunat mereu la orice ora timp de saptamani intregi si multi intrebau: Alo, chiar sunteti John McAfee? Ziceam Da, iar ei inchideau.

La fel si cu e-mailul. Nu il tin la secret, vreau ca lumea sa incerce sa-l "sparga" pentru ca daca eu chiar sunt un expert pe securitate informatica, in ce mod imi pot face treaba daca nu stiu cine imi sunt dusmanii si ce fac. Credeti-ma ca atunci cand hackerii creeaza un soft nou acest telefon este primul pe care incearca sa-l infecteze si sunt primul om care vede acel malware sau acea tehnica noua.

Acesta este singurul telefon care nu poate fi routat de la distanta (remotely routed). Nu le spun oamenilor ca am un Samsung S7, ci le spun: iata, acesta este numarul meu de telefon si acesta e-mailul. Daca as fi avut un iPhone sau un alt model cu Android ar fi putut prelua controlul, dar cu acest telefon sunt in relativa siguranta.

Vlad Barza: Sigur primiti multe e-mail-uri. Cum decideti care sunt complet sigur de deschis?

John McAfee: De ce ai deschide un e-mail de la cineva pe care nu-l cunosti? Daca nu-l cunosti nu trebuie sa-l cunosti si daca cineva vrea sa intre in legatura ar trebui sa o faca printr-un om care te cunoaste si care te prezinta.

Vlad Barza: V-ati simtit des in pericol? Ati avut o viata tumultoasa, mai ales acel episod din Belize.

John McAfee: Aici este bodyguardul meu care este alaturi de mine de 14 ani. Mereu ma simt in pericol, poate ca sunt si paranoic, insa traiesc intr-o lume plina de amenintari.

Vlad Barza: Mergeti vreodata singur pe strada?

John McAfee: Nu, niciodata. Nici noaptea nu ies din casa.

Janice Dyson (sotia lui McAfee): Cel mai mare pericol a venit fiindca si-a numit compania dupa numele lui. Asta l-a transformat intr-o tinta.

John McAfee (razand): Niciodata sa nu pui numele tau unei companii, e ca si cand ai umbla peste tot cu o uriasa tinta deasupra capului.

Vlad Barza: Cu ce ati vrea sa ramaneti dupa aceasta calatorie in Romania?

John McAfee: Sper ca voi invata ceva din atitudinea romanilor si sper ca ce voi invata voi putea transmite mai departe cetatenilor intregii lumi. Atacurile cibernetice nu tin cont de granita si ma tem foarte tare de ce va urma. Eu pot incerca sa deschid ochii oamenilor si poate cineva va asculta macar un pic din ce spun si le va fi de folos.

Vlad Barza: Ma gandesc ca unii asculta.. Nu sunteti o persoana influenta?

John McAfee: As fi vrut eu sa fiu, insa mi-am exprimat opiniile de peste zece ani si daca as fi avut vreo influenta, lumea s-ar mai fi trezit la realitate.

Vlad Barza: Convingerile oamenilor nu sunt usor de schimbat...

Bodyguard-ul lui McAfee: Poti duce calul la apa, dar nu-l poti face sa bea...

John McAfee: Da, oamenii se schimba doar cand sunt fata in fata cu o catastrofa. Daca o pateste altcineva, nu iti schimbi modul de a fi, daca ti se intampla tie, te mai gandesti. Tot ce pot sa sper este ca nu li se va intampla tuturor.

Despre John McAfee

S-a nascut in 1945 intr-o baza militara din Marea Britanie, mama fiind britanica, iar tatal, militar american. A crescut in Salem, Virginia (SUA) si intre 1968 si 1970 a lucrat ca programator la un centru al NASA. A mai lucrat si la celebrele computere UNIVAC si la companii precum Xerox si Lockheed. A devenit cunoscut dupa 1987 cand a infiintat compania care-i poarta numele. Este creditat ca fiind creatorul primul software antivirus care a fost un succes comercial, intr-o vreme in care web-ul era la inceput.

A pierdut o mare parte a averii in marea criza financiara, in 2011 a vandut catre Intel compania, pentru 7,6 miliarde dolari, dar solutiile de securitate ii poarta inca numele.

- Despre personalitatea controversata a lui McAfee si despre viata lui puteti citi intr-un amplu articol BBC

McAfee a locuit cativa ani in micul stat Belize din America Centrala unde a avut controverse cu autoritatile si au existat suspiciuni ca ar fi fost implicat in uciderea unui vecin. Tot In Belize o fosta iubita a tras cu o arma catre el, nu l-a nimerit, insa impuscatura i-a spart timpanul si nu mai aude bine cu o ureche.

El a fugit din Belize si din 2013 locuieste in SUA. Autoritatile din tara central-americana au spus ca nu este suspect de crima, insa a fost cautat pentru ca nu a vrut sa mearga la politie ca martor pentru a spune ce stie despre moartea vecinului. Din Belize a fugit in Guatemala unde a fost arestat pentru ca a intrat ilegal in tara, fiind apoi trimis la Miami.

McAfee este o personalitate foarte controversata. A vorbit despre vremurile cand se droga si cand bea extrem de mult si a postat fotografii in care aparea cu femei cu zeci de ani mai tinere, dar si cu arme.

La inceput de 2016 a incercat sa obtina de la Partidul Libertarian, nominalizarea pentru a participa in cursa pentru presedintia SUA, insa nu a obtinut-o

Din luna mai 2016 McAfee este CEO al companiei MGT Capital Investments Inc.