Facebook lanseaza un instrument educational, ca parte a masurilor pe care le adopta pentru a contracara stirile false. Timp de trei zile, in partea superioara a news feed-ului va aparea un anunt care va contine sfaturi despre "cum sa depistati stirile false" si sa le raportati, scrieBBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania, care va fi promovata in 14 tari, este "conceputa cu scopul a-i determina pe oameni sa devina cititori cu discernamant". Expertii, insa, sunt sceptici cu privire la existenta unui impact real.

"Pana cand Facebook nu se va opri din a-i recompensa pe 'arhitectii' de stiri false cu un trafic imens, aceasta problema doar se va inrautati", a declarat Tom Felle, lector in jurnalism digital la City University.

Incepand de vineri, utilizatorii care dau click pe anunt vor fi redirectionati catre centrul de ajutor, unde vor putea lectura o lista ce cuprinde 10 sfaturi folositoare pentru a identifica stirile false.

Acestea includ studierea URL-ului unui articol, investigarea sursei care livreaza povestea si o gandire mai critica asupra articolului. Se recomada, de asemenea, ca cititorul "sa fie sceptic " si in privinta titlurilor, in conditiile in care stirile false "au, adesea, titluri ademenitoare".

Campania va aparea in urmatoarele locuri: Germania, Franta, Italia, UK, Indonezia, Taiwan, Brazilia, Columbia, Argentina, SUA, Canada, Filipine, Myanmar (cunoscuta in limba romana si ca Birmania) si Mexic.