Trimestrul trecut au fost livrate pe plan mondial 60,3 milioane de PC-uri, piata crescand cu 0,6% fata de primele trei luni din 2016, arata datele IDC. In ultimii cinci ani piata a tot scazut, iar cresterea de acum poate fi considerata istorica si un semn ca desktop-urile si laptop-urile nu au murit. HP a redevenit numarul unu, depasind Lenovo care a detinut sefia din 2013 incoace.

Piata PC-urilor in primele trei luini din 2017Foto: IDC

Intre ianuarie si martie livrarile de PC-uri pe plan mondial au crescut de la 59,9 milioane unitati, la 60,3 milioane unitati, iar HP are 21,8% din piata si Lenovo are 20,4%. Dell s-a propiat de 16%, Apple a ramas la 7%, iar Acer a avut 6,8%.

Lenovo, care in ultimii patru ani a fost lider la volumele livrate, a crescut cu doar 1,7%, fapt ce le-a permis celor de la HP sa revina pe primul loc, datorita cresterii de 13%.

Piata PC-urilor este cu 30% sub nivelul din 2011, dar in acest an si-a mai revenit si fiindca multi utilizatori trebuie sa-si reinnoiasca terminalele. Acum 4-5 ani piata PC-urilor a suferit si din cauza intrarii pe piata a tabletelor, insa acum, acestea nu mai reprezinta un pericol fiindca sunt in scadere puternica.