Google promite ca isi va modifica algoritmii si va penaliza in rezultatele cautarii site-urile care promoveaza stiri false, urmand sa fie mai sus cele cu autoritate. Google spune ca utilizatorii vor putea mult mai usor sa semnaleze stirile suspecte si compania a angajat o echipa care sa evalueze calitatea rezultatelor cautarilor.

Google a fost criticata masiv in ultimele luni fiindca in rezultatele cautarii au figurat foarte sus articole ce promovau teorii ale conspiratiei si contineau o multime de informatii false. Motorul de cautare se bazeaza pe algoritmi care au fost imbunatatiti enorm in ultimii ani, dar are probleme in a diferentia stirile de pe site-uri cu renume bun, fata de cele de pe site-uri mai mult decat indoielnice.

Google a fost criticata si pentru optiunea Autocomplete care anticipeaza ce vrei sa cauti, dupa ce incepi sa tastezi. De exemplu daca incepeai sa scrii in engleza: "Sunt femeile" functia autocomplete punea automat ...rele ( “are women evil”).

Si spatiul in care Google ofera un raspuns direct la o intrebare (Direct Answer Box) a starnit critici. La intrebarea "Sunt rele femeile?" raspunsul afisat a fost: “every woman has a little evil in her”. (fiecare femeie are un pic de rau in ea).

Google spune ca modificarile introduse acum permit utilizatorilor sa faca mult mai usor sesizari cand apar derapaje in rezultatele cautarilor sau in optiunea Autocomplete.

"Intr-o lume in care mii de pagini intra online in fiecare minut, sunt multe cai prin care oamenii vor sa pacaleasca sistemul. Pentru a avea schimbari cu impact pe termen lung este nevoie de mai multe schimbari structurale la motorul de cautare Google", spune Ben Gomes, vicepresedinte in inginerie la Google Search.

Sursa: Telegraph