Elon Musk: Inteligenta artificiala reprezinta o amenintare fundamentala pentru omenire
Intr-un discurs sustinut la reuniunea de vara a Asociatiei nationale a guvernatorilor americani, in Providence Rhode Island, Musk a afirmat: "In mod normal, reglementarile sunt impuse cand se intampla o multime de lucruri rele, exista un scandal public si dupa multi ani o agentie este creata pentru a reglementa o industrie".
"Dureaza la nesfarsit. Acest lucru, in trecut, a fost un fapt negativ, dar nu ceva ce a reprezentat un risc fundamental pentru existenta civilizatiei".
Musk a afirmat de mai multe ori in trecut ca inteligenta artificiala reprezinta una dintre amenintarile cele mai presante pentru supravietuirea rasei umane.
"AI este acel caz rar in care consider ca este nevoie sa fii proactiv in materie de reglementare, in loc sa fii reactiv. Deoarece cred ca la momentul in care vom fi reactivi in reglementarea inteligentei artificiale va fi prea tarziu", a avertizat Musk, inainte de adauga: "AI este un risc fundamental pentru existenta civilizatiei umane".

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Dar ce se stie sigur este ca AI va dinamita societatea numai prin faptul ca va inlocui foarte multe joburi calificate (angajati banci, asigurari, juristi, diagnostica medicala etc.). Un studiu Univ oxford vorbeste de pana la 50% din joburile actuale in urmatorii 20 ani. Si pentru prima data in istorie nu vor aparea alte joburi in domenii noi.
Politica mondiala nu are inca nici-un raspuns, doarme un somn adanc. Sa ne inchipuim cum arata o societate cu 50% someri...
mai mult ca sigur se va ajunge la un colaps social.
De intamplat se va intampla dar depinde de umanitate cum se pregateste daca va fi ceva pozitiv sau negativ. Eu vad forta de munca eliberata implementata in urmatorul pas: explorare spatiala.
Problema omenirii în perspectivă nu e inteligența artificială, ci neinteligența naturală.
Ideea e că nu prea îi poți pune o limită AI-ului. Din moment ce raționeaă singur și are capacitatea de a se programa, poate încerca să depășească orice limită. Nimic nu ne garantează că va rămîne în limitele stabilite de oameni.
Apoi, inteligența artificială(în adevătul sens al cuvîntului), va fi creeată, cu toate riscurile, pentru că suntem prea curioși și fascinați, noi oamenii, ca să nu încercăm.
In afara acestei literaturi, ,,A I "- are doar scop inselator comercial, sa te faca sa crezi ca achizitionezi un calculator care este ,,inteligent".
Civilizatia Umana nu este la nivelul sa faca masini ganditoare sau inteligente, cu atat mai putin , creative. Este ca si cum ai pomenii de constructia de avioane cu mijloacele tehnice ale Imperiului Roman.
Electronica actuala nu permite acest lucru.
Dar s-au creat stocuri imense de ,,cipuri" ieftine, care cumva trebuie vandu-te sub forma de calculatoare.
Ca sa le vinzi, cea mai inteligenta (si josnica) idee, este sa pretinzii ca ele au devenit dintr-o data ,,inteligente".
Asa ca baietii astia au venit la Musk, si l-au mituit cu ceva, pentru ca sa ,,dea pe gusa" povestea asta , ca pe Musk lumea il crede.
:-)))))
Iar interviul acela e plin de platitudini. Si ineptii.
Mai ia si omul un ban pe interviuri. Asta nu il transforma nici in Profet si nici in cunoscator....
Ca sa intelegi cum e cu AI, mai trebuie sa citesti si altceva in afara de ziare.
Dar tu e clar ca ai mintea in paranteze. Desi, dupa punct nu se pune paranteza.
Dar am discutat cu profesori universitari, cercetători în domeniul rețelelor neurale(neuronale) și ce am scris, am scris în urma unor discuți și concluzii trase împreună.
Pe lîngă treaba cu limita, e extrem de dificil să realizezi o imitație a unei rețele neuronale, în adevărata ei complexitate.
Si, sunt foarte curios cum ai discutat tu cu "profesori universitari" fara sa citesti nici o carte.
Ma amuza si ideea ca "ati tras concluzii impreuna". Adica, profesorii unversitari au stat de vorba cu tine - care nu ai citit nimic in domeniu si apoi, ati "tras concluzii impreuna"!
Tare asta.
Quit.
Noi avem mari probleme in continuare sa platim facturile, sa trimitem buffere prin sockets, sau sa facem un SELECT ca lumea fara sa paralizeze serverele.
Cind un server o sa se recompileze singur din C in C++, facind download la llvm de unul singur, si, vital, ajungind singur la concluzia "ba ce incet merge atoi asta, ia sa recompilez cu Boost::Spirit" - atunci sa va ingrijorati ca a aparut AI-ul.
Nu ca IBM minareau arborii de calcul in Deep Blue ca sa le creasca actiunile "uite ba, l-a batut pe Kasparov !".
AI-urile la acest nivel ar fi foarte bune, să ia decizii în vederea optimizării. Asta însă dacă deciziile s-ar putea limita doar aici.
Dar dacă el ar gîndi că „Băi da stai, ce înghesuit îs eu aici, ia să mă mut în rețea” ? Și apoi?
Aici e buba.
in alt 2lea rand.,.. nu o sa apucam noi ziua sa vedem I, Robot in realitate not even close.
Si ca tot am pometit filmu ala... tehnic vb I, Robot e mai probabil decat Terminator
Si mai e un avantaj: poate fi scoasa din priza fara ca asta sa se numeasca crima.
Iar un AI, tocmai asta face, raționează singur. Pari că știi domeniul, deci intuiesc că ai auzit de testul Turing. Acum, o mașină care trece acest test, raționează ori ba?
Ideea e că lupta OM vs MAȘINĂ(fizic sau virtual) dacă ar fi, omului i-ar fi imposibil să o cîștige.
În momentul de față, NU există un AI autentic(sau cel puțin nu știm noi).
Sa vad intii o masina ca face un sacrificiu de pion pentru initiativa. Nu unul de dama pentru a da mat; unul de pion pentru a presa spatiul.
Atunci o sa spun ca da, am vazut o decizie. Pina atunci, sint doar ponderi asociate unui arbore de calcul, care e si el atit cum e programat de coderi.
1. AI a revolutionat jocul de GO. Miscari si pozitii considerate pana acum cativa ani (de mai multe mii de ani) proaste au intrat in cartile de specialitate. Se poate spune ca AI a descoperit o noua dimensiune a acestui joc.
2. Nu imi dau seama exact ce intelegi tu prin arbore de calcul (decision tree?), dar sigur n-are treaba cu AI din zilele noastre.
Mai informeaza-te despre retele neuronale...
Un graf cu ponderi nu reprezinta un AI. Tocmai am zis mai sus ca ajustarea unor scoruri nu reprezinta AI, ci, cum ai spus si tu, ci optimizari.
(Am zis arbore de calcul pentru simplitate, poate fi orice).
AI: "any device that perceives its environment and takes actions that maximize its chance of success at some goal".
Neural network nu face environment perceive, ci doar isi ajusteaza scorurile. Si asta doar pe un model dat, nu poate evolua intr-un alt model.
"The learning rule is a rule or an algorithm which modifies the parameters of the neural network, in order for a given input to the network to produce a favored output."
Un neural network care recunoaste imagini nu poate "decide" sa inceapa sa recunoasca sunete, sau sa le cinte singur.
1 - mai e muuuult pana cand o sa putem face un AI suficient de "constient" ca sa poate reprezenta o posibila amenintare
2 - sunt mult mai mari sanse sa faca cineva un AI ca sa atace tarile "inamice" decat sa evolueze un AI si sa faca asta
mie imi e mai frica de oamenii care folosesc AIu aiurea decat de AI ... si aia mult noroc sa o "reglementezi"
Majoritatea tarilor occidentale au deja pachete de legi binedefinite in privinta cybersecuritatii, respectiv cibercriminalitatii. Intelese perfect de jurisdictiile respective. A propos, ca specialist in domeniu (sic!) ar trebui sa stii ca tribunalele au camere specializate, gen comert, penal, familie, minori, politie, afaceri internationale, industrie, etc... Exista si judecatori specializati in noile tehnologii, tinere matador :)
In rest, numai bine ;)
http://www.police.be/fed/fr/a-propos/directions-centrales/federal-computer-crime-unit
http://www.presscenter.org/fr/pressrelease/20170616/repartition-des-affaires-du-tribunal-de-premiere-instance-de-flandre-occidenta
"la division de Furnes est rendue exclusivement compétente pour la cybercriminalité, la propriété intellectuelle et les télécommunications"
...iti traduc tot, daca cu google nu te descurci :D
E ca si cum ai condamna proprietarul unei masini defecte catarate pe o platforma de remoarcare pentru accidentul provocat de platforma, doar pentru ca cineva a zarit cu coada ochiului numarul din spate al masinii si nu numarul platformei. Ai in exemplu asta si masina defecta (routerul) si incapsularea pachetelor (tunelarea) = masina carata pe masina.
S-a revenit la idee in urma cu cativa ani, dar fie sub forma conceptului smart fie sub forma vuutorului cuantinc, aceasta noua "inteligenta artificiala" nu are cum sa fie o "amenintare".
Musk e un tip interesant, dar ca orice om, a ajuns si el pe panta descendenta vietii sale.
Altfel, chiar o personalitate incitanta.
Telsa model 3 este pe punctul de a fi lansat la pret accesbil; peste 500.000 de rezervari. Omul asta schimba lumea in care traim la propriu in acest moment si tu spui ca este panta descendenta?
El, in acest moment, schimba modul cum ne vom deplasa, energia pe care o vom folosi si cum vom calatori in spatiu :); vezi ca a reusit sa aterizeze rachetele pt a fi refolosite, solar city face progrese in domeniul energiei solare si tesla se dezvolta atat de repde incat in 15-20 de ani vom folosi numai masini electrice.
Deci esti prost daca produci ceva si nu-i dai produsului numele tau... acum am inteles, multumesc.
Elon Musk este sud-african, născut la Pretoria.
Folosește numele Tesla pentru că e compania înființată de el, având toate avizele, hîrtiile și aprobările posibile să îl poată utiliza. În SUA nimeni nu se joacă cu drepturile de proprietate, că se arde de nu se vede.
Musk provine din etnia burilor (olandezi stabilti in Sudul Africii, de pe timpul Companiei Indiilor Orientale Olandeze )
Are într-adevăr și niște strămoși olandezi, dar din olandezii din Pennsylvania. Bunicul dinspre mamă era american din Minnesota, iar bunica dinspre tată era britanică.
Tu chiar crezi că orice alb născut în Africa de Sud e olandez?
Iar cand spui ca bunicul este ,,american" din Minnesota, vrei sa spui de fapt ca habar n-ai ce fel de etnic era.
,,Nativii americani" din Minnesota sunt triburi de amer-indieni.
N-a spus ce fel de etnic era bunicul lui, dar putea să fie și nativ american, la fața pe care o are Elon Musk.
Intradevar, tatal ei era preot ortodox. Nu am date despre maica-sa (bunica lui Tesla).
Tesla a declarat in timpul vietii, ca talentul de inventator il are
de la maica-sa ( si ea s-a ocupat de ,,inovatii" , ,,inventii" etc)
Nu stiu cat de adevarat este, dar asa zicea Tesla.
Deci nu e deloc sigur ca maica-sa nu era croata, sau partial croata. Deci pana una alta, Tesla ramane Sarbo-Croat, pana la proba contrarie.
Aberanta dezvoltarea de asazise noi tehnologii in America de astazi, in care dupa investitii de cateva sute de milioane de dolari au reusit sa faca un tub cu o macheta a ceea ce a facut Henry Coanda in anii '70 in Romania comunista.
Tesla Motors o alta forma a esecului controlat. Nu a ajuns niciodata pe plus, iar preturile sunt duble fata de concurenta.
Cam ca Apple, vand ceva ce exista impachetat intr-un marketing care nu te mai lasa sa gandesti, ori asta este pericolul care ne ameninta cel mai tare.
Restul, se pare ca au probleme de structura prin deteriorare datorita undei de soc cu efect termic, la reintrarea in atmosfera. Reintra in atmosfera cu vreo 3 km/ sec , cazand de la 80 km inaltime. (Probabil se pot recupera doar motoarele) .
Deci, in concluzie, Musk inca nu a dovedit ca afacerea aduce ceva nou (si rentabil desigur) prin recuperrea treptei 1, care este ,,miezul" afacerii. Lucrurile se vor ,,limpezii" in urmatorele luni.
Asteptam opinii si de la Baba Vanga si Urania.
Daca nu ma credeti, priviti cati n-au votat! Si cati au votat cu PSD!
Zic sa avem intai inteligenta naturala.
Tot circul asta a fost creat de presa dupa ce a fost creat un algoritm care sa-l bata pe campionul de sah si alt algoritm pentru cel de Go.
Tot ce tine de Artificial Intelligence intra la "pattern recognition". Voice pattern se potriveste cu cuvantul X si imaginea A contine 3 items din care primul are scorul cel mai mare. Pentru stock market "prediction" algoritmuri statistice sunt mult mai bune decat neural networks.
Musk doar isi face reclama.
În zilele noastre, ”inteligent” a ajuns termen de marketing, iar ”inteligență artificlaă”, la fel. Inteligența este capacitatea de a realiza ceva nou pe cont propriu, pentru prima dată.
Când un robot o să inventeze un model nou de șurubelniță ca să-și poată face treaba mai bine, atunci o să fie inteligență artificială. Deocamdată e doar marketing.
Exact cum spui, de la cursuri de filozofie e exemplul cu scaunul, acolo unde oamenii se minunează fiecare de deșteptăciunea proprie, dar n-ar ști să bată un cui, deși e inventat deja.
Ba chiar unii se si lauda ca nu au citit nimic, dar au stat de vorba cu "profesorii universitari".
Altii arunca tot felul de aiureli si cvasi-insulte la adresa preopinentilor, ca la o crasma din ... sa nu spun de unde. Am fost nevoit sa le reipostez in acelasi registru, pentru ca altfel si-o iau in cap, se cred mari specialisti fara sa citeasca nimic. Ca multi romani de altfel.
Daca si pe HN, unde mai am niste pretentii, se intampla asa ceva, chiar ca nu mai e nimic de facut.
In locul unei discutii cu cap si coada, iaca un grupuscul de refulati si frustrati care pun stapainire pe discutie.
Chiar ca imi pare rau, pe bune, dupa postacii
PSD. Aia macar aveau un minim bun-simt si la urma urmei sunt platiti pentru ce fac, nu trebuie condamnati.
Oricum, eu ma opresc aici, nici nu mai citesc comentariile de aici, pentru ca nu am ce invata din ele. Bine a zis cine a zis ca nu e bine sa te amesteci in taratze.
Esti tu "postac", dar esti mai cu mot.
Ai scris un cearsaf intreg, mare ti-e rabdarea, in care n ai spus nimic, doar laturi.