Inginerul de la Google care a publicat nota despre diversitate in IT ce a starnit uriase controverse in SUA spune pentru CNN ca, daca ar fi sa o rescrie, ar pastra ideile principale
Textul lui Damore a starnit dezbateri aprinse, mai ales fiindca sustine ca aptitudinile naturale ale barbatilor ii conduc sa devina programatori, in conditiile in care femeile sunt mai inclinate "spre sentimente si estetica mai degraba decat spre idei".
Intr-un interviu pentru CNN, Damore spune ca presa a interpretat in mod gresit cele spuse de el si ca a fost dat afara de Google dupa ce compania a fost presata din toate partile sa renunte la el.
El a spus ca in general femeile sunt mai putin interesate de a lucra in domeniul IT si ca de acest lucru trebuie sa se tina cont cand sunt gandite strategiile de diversitate. Inginerul mai spune ca sunt extrem de multi oameni in Silicon Valley care au opinii similare sau mult mai dure, insa nu au curajul sa iasa si sa le exprime.
Intrebat daca sustine miscarea de extrema dreapta "Alt-right" ai caror reprezentanti au emis in ultimele zile opinii in aparea lui, Damore a spus ca nu sustine miscarea. "Doar fiindca cineva ma sprijina nu inseamna ca sentimentul este reciproc".
El spune ca diferentele dintre barbati si femei cand este vorba de prezenta in IT nu tin doar de biologie, dar adauga ca si factorul biologic are importanta si trebuie sa se tina cont de el.
In interviul acordat CNN Damore spune ca la Google lucreaza femei de o valoare profesionala exceptionala. Intrebat de ce crede ca ponderea femeilor in tehnologie este atat de scazuta, Damore a spus ca unele femei pur si simplu nu erau lasate de familie sa aiba o cariera de succes, dar si ca ponderea mare a barbatilor se explica si prin faptul ca job-urile din IT sunt foarte bine platite astfel ca au intrat in domeniu si oameni carora nu le place meseria, dar le convn salariile.
In nota interna de 3.000 de cuvinte, Damore sustinea ca "alegerile si capacitatile barbatilor si femeilor provin, in mare parte, din cauze biologice si aceste diferente pot explica de ce nu exista o reprezentare egala a femeilor in tech si (in pozitii de) leadership".
Aptitudinile naturale ale barbatilor ii conduc sa devina programatori, in conditiile in care femeile sunt mai inclinate "spre sentimente si estetica mai degraba decat spre idei", ceea ce le face sa opteze spre cariere "in social sau artistic".

Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Pe de alta parte in tarile mai dezvoltate unde exista legislatie anti-discriminare, formele discriminarii s-au schimbat, femeile sunt angajate, insa sunt platite mai putin decat barbatii pentru aceeasi munca depusa.
Vezi recenta discutie despre tenisul feminin. Daca fetele fac acelasi lucru ca si barbatii, fac audienta, bani din publicitate, bucura publicul cu jocul lor, de ce sa nu fie platite similar ?
Iar la audienta, se vede adevarul la turneele doar masculine vs cele doar feminine: este mai mica si aduce mai putini bani din publicitate.
Asta spun si organizatorii terorizati de corectitudinea politica.
Adevarata egalitate ar fi daca ar exista doar turnee de tenis. Punct. La aceste turnee ar participa cu drepturi egale, dar nu separat, si femei, si barbati.
O sa spui ca nu, forta fizica, etc. Vrajeli, caci nici la sah femeile nu accepta sa concureze direct cu barbatii. Dar vor plata egala, nu?
Dupa logica ta barbatii care castiga in 3 seturi ar trebui platiti mai putin decat cei care castiga in 4 seturi, insa acest lucru nu se intampla in realitate. De asemenea in meciurile de fotbal care se prelungesc peste cele 90 de minute sportivii ar trebui platiti suplimentar, ceea ce nu se intampla.
Turneele de tenis masculine nu au mereu audienta mai mare decat cele feminine. In 2005 finala de la Wimbledon intre Venus Williams si Lindsay Davenport a avut o audienta cu 1 milion de telespectatori peste finala masculina. Au fost femeile platite mai mult?
In 2013 si 2014 finala femninina a avut audiente mai mari decat cea masculina. Au fost platite femeile in plus ? Victoria echipei de fotbal feminin a SUA impotriva Japoniei in Cupa Mondiala in 2015 a fost cel mai vizionat meci de fotbal din istoria americana. Au fost femeile platite mai mult ?
In patinajul artistic si in gimnastica femeile au audiente superioare barbatilor si totusi sunt platite la fel ca barbatii. Aici nu se mai aplica regula audientei ?
In turneele de Grand Slam premiile sunt egale intre femei si barbati. Cum ramane cu regula audientei ? Si cum ramane cu restul job-urilor unde, desi femeile au aceleasi sarcini, sunt platite in medie mai putin decat barbatii ?
https://www.youtube.com/watch?v=Cc4XjDNc4wE
ai un sfert de finala de la Cincinnati-2017 - masculin
iar aici:
https://www.youtube.com/watch?v=mUw48w45pKE
ai o semifinala - feminin
Ti se pare ca avem acelasi numar de spectatori? Fii sigura ca la audienta TV este cam aceeasi proportie.
Dar nu-i nimic, platim un studiu care sa explice tot si sa restabileasca egalitatea, ba mai mult sa arate ca fetele au fost discriminate.
Cel mai bun studiu este realitatea. Avem egalitate de sanse, de tartament, de plata, la munca egala, dar sunt totusi niste diferente care nu pot fi negate.
Asa, si sasii si romanii sunt egali, pe studii, dar in realitate uita-te la doua case din acelasi sat din Transilvania, una a unui sas, iar cealalta a vecinului sau roman si vei vedea ca studiilor le scapa ceva, sau sunt platite exact pentru a le scapa ceva.
Discriminarea merge mana in mana cu stereotiparea. Fetelor de mici li se inoculeaza ca ele trebuie sa se joace cu papusi, sa poarte fuste, parul lung, sa fie frumoase, ceea ce in sine nu e nimic anormal, insa sunt impiedicate sa vada si latura aceeea rezervata baietilor, sa fie preocupate de cum functioneaza un mecanism, sa fie competitive, sa li se permita sa poarte si pantalonoi, parul scurt, sa descopere fizica, matematica, ingineria.
Acum 70 de ani numarul inginerilor femei era mult mai mic decat in prezent. Ce s-a intamplat, au devenit femeile mai inteligente ? Evident ca nu, s-au schimbat doar conditiile sociale, educatia, care au permis femeilor sa abordeze mai usor domenii rezervate traditional doar barbatilor.
Mai mult decat atat, un mediu in care sunt numai barbati sau numai femei este mai greu de sportat pentru toata lumea. Discriminarea este mai degraba pozitiva, se incearca, cat se poate de activ, sa se rezolve aceasta problema. Daca nu esti maimuta, explicatia pentru acest dezechilibru este foarte simpla: este o chestie de PREFERINTE!
Si da, surpriza, barbatii nu sunt identici cu femeile. Ele sunt mult mai bune ca barbatii la multe chestii ... la fel si invers(ma refer la partea intelectuala). Oare discriminare este in toate facultatile cu profil tehnic? Sau in cele cu profil uman? Voi incheia aici, pentru ca subiectul este foarte complex. Asa cum se face o campanie pentru acceptarea diversitatii, haideti sa acceptam diversitatea si pe acest subiect!
PS: scriu acest comentariu de la munca, sunt si femei pe aici care sunt de aceeasi parere.
Pe de alta parte discriminarea exista fata de femei, poate nu in IT in Romania datorita crizei de personal, dar exista in alte domenii si in alte tari. Chiar si in tarile mai dezvoltate barbatii castiga in medie mai mult decat femeile. Cum ai zis si tu situatia e mai complexa si unii se grabesc sa judece superficial.
In cazul de fata inginerul de la Google a gresit, femeile nu sunt mai putin capabile decat barbatii in domeniul programarii, ci din cauza educatiei primite aleg mai putine aceasta meserie, altele se lovesc de scepticismul unora care gandesc ca inginerul si le mai pun bete in roate.
Egalitatea se refera la egalitate de sanse, nu la distributia egala a job-urilor, ca se poate intampla ca din 100 de candidati sa ai o majoritate de barbati sau de femei mai bine pregatite, ce faci atunci ii respingi pe unii doar ca sa-ti dea egalitate pe hartie ?
Cu toate astea companiile fac eforturi sa aiba un numar reprezentativ de femei, tocmai pentru ca in trecut au fost discriminate, asta nu inseamna ca le angajeaza doar pentru ca sunt femei, trebuie sa aiba si competente.
* la jandarmerie (sa vad cum se bat fetele cu ultrasii sau cine stie ce clanuri de tigani)
* in armata (sa vedem cate tanchiste sau cu pusca in mana o sa se inroleze)
* la sanatate / asistente medicale (da, inclusiv barbati "nurse", cati barbati aduci?)
* sport (box, K1, cum aduci reprezentarea in sporturi la acelasi nivel?)
* transporturi (femeie mecanic locomotiva / conductori / tiriste etc.)
Amice... aberatiile astea "politically correct" sunt duse in niste zone fara aplicabilitate, doar de dragul hype-ului de tip pride/antidiscriminare..
cand judeci iti dai seama ca nu poti sa ai egalitate nicaieri si oricum, nu pentru orice!
Totusi polemica de fata se poarta in jurul meseriei de programator care nu presupune forta fizica si deci barbatii nu au nici un avantaj in plus fata de femei. Argumentele fostului angajat Google presupun abilitati cognitive mai reduse ale femeilor fata de barbati, ceea ce este fals, studiile stiintifice arata ca nu exista diferente.
Sa fie egalitate!
In istorie femeile au fost invatate ca locul lor e la cratita si la facut copii. Asta le-a oprit sa abordeze domenii rezervate traditional barbatilor.
Atunci cand societatea s-a modernizat si le-a acordat drepturi femeila au inceput sa-si demostreze abilitatile, au devenit doctori, avocati, ingineri, oameni de stiinta.
Terminati cu apararea acestor stereotipuri arhaice.
Faptul ca femeile nasc nu tine de inteligenta, e irelevant pentru discutia de fata, iar cauzele genetice sunt cauze biologice, nu fac nici o confuzie.
si nu sunt singurii.mai peste tot in vest iti pierzi slujba daca nu ai pareri conforme cu politica firmei,sau si mai rau daca te-a pus dracu' sa zici ceva impotriva ei
asta e progresul,tot inainte.
ma mir ca HN a auzit si el si a primit aprobare de publicare.tema e veche,insa tot respectul pt dl vlad
iar melcul asta fara sira,ar trebui sa-si asume ideile nu sa dea inapoi ca lasul.
dar deh,la salariul ala...
E trist cand vezi "politically correct" pana si in companiile unde se cere performanta.
De la o vreme vad o diminuare calitativa a serviciilor Google. Pacat.
Desi sunt un adept 100% al valorilor traditionale, normale (inca), nu sunt de acord cu afirmatiile insului.
Nu exista diferente intre femei si barbati in materie de inteligenta. Nu o spun eu, o spune realitatea. Cunosc multe femei mai destepte decat 90% din barbati. Chiar nu are rost sa jignim oamenii cu astfel de remarci.
Sigur ca sunt diferente majore intre sexe la activitatile fizice si multe altele, dar aici nu e cazul.
Jignirea se refera la considerarea femeilor mai putin inteligente pentru profesia de progamator. Dar nu exista diferente de inteligenta intre sexe, diferentele in ponderea sexelor in anumite profesii tin de educatie, preferinte, discriminare, legislatie. Nu tin de inteligenta.
cand oamenilor le este frica sa mai vorbeasca despre o realitate biologica care contrazice o ideologie impusa de stanga radicala care sustine printre altele casatoriile homosexuale, adoptii pt homosexuali, operatii de schimbare de sex, transexuali barbati care se dau femei si invers, barbati care participa in concursuri de femei.
libertatea de exprimare a ajuns un drept doar al celor care spun ceea ce e pe aceeasi linie cu ideologia bolnava.
si la noi a inceput, USR stie cerintele noilor stapani si a inceput sa se "modernizeze". asta e si tinta lor
Eu vad ca e pe toate televiziunile, nu pare sa-i fie frica, ba chiar se mandreste cu misoginismul sau. Ca si tine de altfel, vad ca egalitatea intre sexe in ceea ce priveste inteligenta iti da frisoane, o vezi ca pe o amnintare, totalitarism si alte scenarii apocaliptice.
Negi aceasta realitate biologica si inventezi alta in care femeile sunt inferioare barbatilor in ceea ce priveste inteligenta. Iti e dor de vremurile "bune" cand femeia statea la cratita, facea copii si nu avea vise sa devina programator, nu-i asa ?
Citeste stiri ca asta: "Transgender freshman sprinter, born a male, wins two girls state championships" si o sa intelegi despre ce vorbesc.
Exemplul tau nu are legatura cu discutia de fata.
Care e realitatea aia biologica pe care o aperi cu atata inversunare ?
de dreapta'' pentru postacii utili gen oana blue, ce nume frumos, draga.
https://www.youtube.com/watch?v=HxfFxhERMYY
Poate ca in vremea aia fetele nu erau incurajate sa joace jocuri complicate.
Din experienta mea, oamenii mai inteligenti, barbati si femei, refuza sa ramana sa faca programare pentru ca este prea mare bataie de cap.
Mai inteligent este sa fii coordonator sau sef proiect. Ca in gluma "daca suni in Ardeal si-ti raspunde un oltean, ala-i ceva sef".
Asta schimba total datele discutiei. Noi vorbim aici de diferente innascute in ceea ce priveste inteligenta, tu-mi indici diferente care pot aparea prin modelarea educationala.
Despre innascut/dobandit in privinta inteligentei vedeti Jacques Larmat - "Genetica inteligentei".
Cel mai probabil, intenția inginerului google în discuție a fost sa sublinieze diferența în abordare între bărbații și femeile programatori. E aceeași diferența ca cea di trebuie bărbați și femei la cumpărături - pragmatismul și capacitatea de concentrare pe un singur obiectiv e specifica bărbatului (vreau curea negra de piele, aia i trust sa caut în magazin, aia caut și aia cumpăr). La femei, capacitatea de a se concentra pe mai multe obiective simultan și capacitatea de muncă intelectuală net superioara barbatului o recomandă în poziții de conducere nu de programare( adică, nu contest calitățile femeilor în domeniul programării, dar ele se concentrează pe mai multe lucruri în același timp și uită ca exista termene fixe pe un obiectiv):intră in magazin pentru curea neagra de piele și ies cu 2 genți, 3 perechi de pantofi și un portofel.
Cât despre inteligență si egalitate in drepturi: poate ca nu se tine cont și de inteligența emoțională individuală și capacitatea de empatie - o femeie apreciază mult mai repede și mai ușor un act artistic, o opera de artă decât un bărbat (și nu are rost sa dezvolt subiectul).
Și fără supărare pentru femeile care lucrează în IT, dar unele criterii de alegere a unei femei, nu au nicio legătură cu posibilitățile și capacitățile lor în domeniu - unele sunt angajate pentrucă știu o limbă străină utilă in acel moment, altele pentru aspectul fizic, sau pentru capacitatea superioară de comunicare și negociere sau de muncă .. Foarte, foarte rar pentru cunoștințe în domeniu.