Pokemon GO s-a lansat in iulie 2016 si, chiar daca numarul de jucatori a scazut drastic, cei care au ramas sunt mult mai organizati fiindca jocul a devenit mult mai antrenant dupa un update important la final de iunie. In ultima luna jucatorii s-au organizat pe grupuri de Facebook Messenger, Whatsapp si Telegram pentru a se intalni in diverse locuri unde apar "legendarii", pokemoni foarte puternici care nu pot fi captiurati decat daca se strang multi jucatori la un loc, uneori chiar si 20. Legendarii vor disparea insa dupa 31 august si probabil numarul de jucatori va scadea din nou.

Pokemon GoFoto: Hotnews

Niantic, compania care a creat jocul, a castigat peste 1,2 miliarde dolari pe plan mondial intr-un an din diversele lucruri cumparate de jucatori in interiorul aplicatiei (de exemplu Incubatoare, spatiu de stocare si, mai nou raid pass-uri, iar numarul de descarcari a depasit 750 de milioane pe toate platformele.

Insa Pokemon Go a fost in centrul stirilor doar doua-trei saptamani, numarul jucatorilor scazand mult fiindca o buna parte dintre ei s-au plictisit si dezvoltatorii nu au venit cu noutati extrem de convingatoare. Au mai existat asa numitele "evenimente speciale" cand pentru cateva zile erau disponibili pokemoni mai rari, insa dupa incheierea evenimentului interesul in joc scadea drastic.

Daca imediat dupa lansare maximul a fost de aproape 100 de milioane jucatori/zi, in prezent sunt probabil in jur de cateva milioane in lume si probabil cateva mii in Romania.

Jocul a devenit insa mai interesant de la final de iunie cand au fost introduse raidurile. Practic in multe locuri aparea la asa-numitele gym-uri cate un pokemon puternic pe care utilizatorii trebuiau sa il dea jos. Unii pokemoni mai slabi pot fi invinsi de un singur user, insa la altii este nevoie de 8-10 jucatori, maximul fiind de 20.

Atractivitatea jocului a crescut de la final de iulie cand la aceste gym-uri au aparut asa-numitele pasari "legendare", pokemoni rari, dar foartre puternici care pot fi invinsi si apoi capturati doar daca se aduna la un un loc intre 5 si peste 15 jucatori pentru a da simultan atacul. Cele patru pasari legendare sunt Articuno, Lugia, Zapdos si Moltres si in curand va aparea si Meotwo, dar se zvoneste ca va fi pe baza de invitatie.

Pentru ca nu pot invinge legendarii fara sa se adune, jucatorii s-au organizat pe grupuri de Messenger, Whatsapp sau Telegram si planuiesc atacurile. Cei care vad un "legendar" pe harta jocului anunta pe grup unde se gaseste monstruletul si cat timp mai ramane acolo. Cei interesati sa vina sa dea atacul scriu pe grup, se cade de acord pentru o anumita ora si apoi se face "prezenta" pentru a se vedea daca cei care vin sunt suficienti pentru ca atacul sa fie un succes. Daca nu sunt destui oameni anuntati, atacul se suspenda.

Un atac dureaza cam zece minute, cu tot cu incercarea de a prinde pokemonul cu poke-mingile speciale si incluzand si cele doua minute de dinaintea atacului cand iti alegi pokemonii cu care vei da asaltul.

Cele mai multe grupuri sunt in Bucuresti, pe tipuri de pokemoni, dar si pe zone, unele si cu peste 250 de persoane. Si in alte orase din tara, de exemplu Cluj si Brasov, inca exista activitate, chiar daca la un nivel clar mai mic.

Totusi, activitatea pe aceste grupuri scade drastic, majoritatea jucatorilor si-au pus legendarii in pokedex si oricum aceste pasari speciale vor disparea de pe gym-uri pe 31 august.

Tarile europene cu cei mai multi jucatori sunt Germania, Marea Britanie, Franta, Spania si Italia, dar numar important de jucatori se gasesc si in Olanda, Norvegia si Elvetia.