Facebook are la Varsovia singurul birou din regiune, de unde coordoneaza activitatile din 28 de tari, inclusiv Romania, iar reteaua sociala are 12 birouri in Europa, sediul fiind la Dublin. Ar fi o solutie ca Facebook sa deschida un birou si in Romania? Robert Bednarski, directorul operatiunilor Facebook in Europa Centrala si de Est, spune ca nu sunt planuri imediate, insa adauga ca si-ar dori sa existe o extindere in regiune si acest lucru s-ar putea intampla pe termen mediu, dar nu intr-un an sau doi.

Logo FacebookFoto: Hotnews

Facebook a deschis in 2012 biroul din Varsovia si in 2016 s-a mutat la etajul 11 al unei cladiri de birouri din districtul financiar al capitalei poloneze.

Dat fiind ca in Europa de Vest sunt multe birouri, iar in partea de est doar unul, ar vrea Facebook sa deschida in viitor noi birouri regionale in orase mari din zona, in Bucuresti sau in Atena?.

Robert Bednarski, directorul operatiunilor Facebook in Europa Centrala si de Est,

Nu sunt inca planuri definitive, chiar daca seful pe regiune ar vrea sa fie deschise noi birouri. O constrangere tine insa de structura Facebook care lucreaza in general cu echipe mici si eficientizeaza cheltuielile la maxim.

"Nu avem astfel de planuri in acest moment, dar daca e sa ma intrebati pe mine personal, va spun ca as vrea sa avem prezenta mai puternica in tarile mari din regiune. Facebook este insa o organizatie de tip lean, avem in general echipe mici si preferam sa lucram dintr-un numar mic de locatii", spune Robert Bednarski, directorul operatiunilor Facebook in Europa Centrala si de Est.

"Raspunsul meu este ca in viitor am putea deschide noi birouri, dar nu avem acum planuri vizibile si nu as putea acum sa confirm ca intr-un an sau doi vom avea un birou in Grecia, Romania, Ungaria sau Cehia".

Districtul financiar al Varsoviei

El a precizat ca Facebook este inca la inceput in regiune, biroul din Varsovia fiind deschis acum cinci ani si mutat intr-un amplasament mai mare in 2016. Bednarski spune insa ca Facebook va organiza evenimente in regiune si va tine legatura cu partenerii din tarile mari.

Facebook s-a extins recent in regiune, lansand Marketplace, practic un fel de mic magazin online integrat in aplicatie prin care utilizatorii de Facebook pot sa vanda sau sa cumpere diverse lucruri, intrand rapid in legatura cu alti useri din aceeasi zona.

The Facebook Wall, "zidul" de la sediul Facebook Varsovia

Facebook a lansat insa Marketplace doar in 17 tari in cel mai recent "val", singurele din regiunea noastra fiind Cehia si Ungaria. De ce doar acolo? Pentru ca sunt tarile care stau cel mai bine la ponderea celor care cumpara online, explica seful pe regiune.

In sediul Facebook din Varsovia

Facebook are aproape 21.000 de angajati in lume si nu publica date privind efectivele pe pe Europa. Putem estima ca in Europa sunt aproximativ 3.000 de oameni, cele mai mari efective fiind in Irlanda, Marea Britanie, Franta si Germania. Biroul din Varsovia are 40 de angajati si isi va mai creste efectivele cu cateva pozitii.

Varsovia, vazuta din sediul Facebook

Facebook are birouri in 12 orase europene: Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Dublin, Hamburg, Karlsruhe, Londra, Madrid, Milano, Paris, Stockholm si Varsovia.

In regiunea noastra Facebook are cinci piete importante: Polonia, Romania, Ungaria, Grecia si Cehia. In aceste cinci tari cu o populatie totala de 90 milioane de locuitori exista peste 60 de milioane de "internauti" si aproape 40 de milioane au cont de Facebook si intra macar o data pe luna in retea.

Polonia, tara de 38 de milioane de locuitori, este cea mai mare piata din regiune si locul unde Facebook are un birou regional de unde sunt coordonate 28 de tari. In Polonia sunt 15 milioane de utilizatori care intra macar o data pe luna pe Facebook, iar in Romania sunt 9,2 milioane.