​Hackeri rusi sustinuti de Kremlin au obtinut secrete cibernetice ale National Security Agency, dupa ce un colaborator a pus aceste informatii pe calculatorul sau de acasa, scrie Reuters, citand Wall Street Journal si Washington Post. Se pare ca acel contractor folosea software de protectie Kaspersky Lab, mai scriu cele doua publicatii. Tensiunile dintre Rusia si SUA sunt tot mai mari, dupa ce s-au accentuat acuzatiile cum ca rusii s-au amestecat in alegerile SUA, incercand sa influenteze rezultatul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sursele spun ca informatiile obinute de rusi sunt foarte sensibile, fiind vorba despre cum pot fi atacate retele de computere din alte tari si de cum se va proteja NSA contra atacurilor informatice, scrie WSJ. Dezvaluirile vor fi privite cu ingrijorare in SUA unde Rusia este privita ca principalul adverrsar cibernetic.

Washington Post scrie ca acel colaborator a lucrat la unitatea Tailored Access Operations a NSA, dar ar fi fost concediat in 2015. Un element ingrijorator - care va trebui clarificat daca este adevarat - se refera la cum a fost posibil ca angajatul sa duca informatii atat de importante pe computerul de acasa.

Ambele publicatii scriu ca acest contractor folosea antivirus produs de Kaspersky Lab, companie ale caror produse au fost interzise luna trecuta de pe computerele agentiilor guvernamantale SUA, din cauza banuielilor ca prin aceste programe Kremlinul face spionaj.

Kaspersky Lab a negat vehement, spune ca nu exista dovezi ca ar fi ajutat in vreun fel Kremlinul sa faca spionaj si adauga ca este victima unei lupte geopolitice.