- Care este pozitia Asociatiei patronale a industriei de software (ANIS) fata de modificarile fiscale anuntate de Guvern si ce impact vor avea in industrie:
"Industria IT are cateva obiective de crestere pe termen mediu si lung care vizeaza atingerea a 10% din PIB, fata de 5.6%, cat reprezinta in acest moment (2016), si in acelasi timp dublarea productivitatii per angajat, de la aproximativ 40.000 euro. Sunt niste tinte ambitioase care pot fi atise, insa doar daca Romania isi consolideaza rolul de pot regional si isi creste orientarea catre inovatie, ceea ce inseamna o prioritate si sustinere strategica la nivel oficial.
Recentele masuri fiscale nu doar ca nu acorda aceasta sustinere strategica, dar genereaza un climat de instabilitate pentru industria noastra care este extrem de agila si de reactiva la genul acesta de semnale.
Conform calculelor pe care ANIS le-a validat cu companiile membre, masura de trasferare a contributiilor catre angajat genereaza o crestere intre 5 si 7.5% a fondului de salarii ale companiilor, in conditiile in care pastreaza salariile nete ale angajatilor. Daca adaugam si taxa de solidaritate de 2.25%, impactul poate ajunge pana la 10%.
In afara de faptul ca aceste modificari sunt anuntate extrem de tarziu in raport cu momentul aplicarii lor si companiile sunt in situatia de a-si adapta continuu calculele facute fie si pe 1 an, ele trasmit un semnal de instabilitate fiscala - si intern, si extern - ceea ce descurajeaza intentiile de investitii ale companiilor.
Intreaga discutie trebuie plasata in contextul anului 2017, care a debutat cu eliminarea peste noapte a plafoanelor la CAS, si care a adus dezbateri continue timp de mai multe luni pe diverse teme fiscale ¬ chiar daca la unele s-a renuntat pentru moment (impozitul pe gospodarie, taxa de solidaritate din vara, split TVA, modificarile pe Codul Muncii etc).
Genul acesta masuri - unele abandonate, altele implementate imediat - genereaza impredictibilitate si nesiguranta, ceea ce afecteaza pozitionarea Romaniei pe radarul zonelor atractive pentru industria de tehnologie (companii, investitori etc.).
Ceea ce ne dorim ca industrie si ca asociatie reprezentativa a industriei din partea Guvernului este stabilitate si predictibilitate, reflectate in masuri care sa creeze premisele pentru dezvoltare sustinuta si care sa genereze mai multa bunastare, inclusiv la nivel de tara.", a declarat vineri pentru HotNews.ro Teodor Blidarus, presedintele ANIS.
ANIS are peste 135 de companii membre, cu reprezentare nationala, a caror cifra de afaceri reprezinta mai mult de 35% din cifra de afaceri a intregului sector. Numarul total de angajati ai companiilor membre depaseste 18.500 de salariati (peste 25% din numarul de angajati din sector).
La vremuri noi, tot prosti la conducerea tarii.
Nu au vrut taxa de solidaritate.
Fac urat cand ne apropiem de Pilonul II.
Ies in strada cand ne e lumea mai draga.
La orice modificare pe care vrem s-o facem, cica #rezist...
Voi prefera sa castig o perioada mai putin, poate chiar sa muncesc mai putin, insa voi sti ca si statul incaseaza mai putin avand in vedere ca brutul meu va ramane la fel iar firma ca pastra taxele eliminate.
Va fi forma mea de greva fiscala. Enjoy olgutza!
o sa dea vina pe nenorocitii de ITsti ca nu accepta cu stoicism sa le micsoreze statu salariile ca sa dea la asistatii sociali
Deci cap patrat, scutirea aia nu echivaleaza cu un ajutor social pentru care sa multumeasca cineva statului. Ca oamenii din IT pot foarte bine sa plece in alta parte, spre deosebire de astia care stau cu mana intinsa la 100 de lei ajutor de la stat.
Iar cand iti dezvolti o industrie pe baza unor facilitati, daca decizi sa renunti la facilitatile alea trebuie sa anunti macar cu 1 an inainte lucrul asta. Nu de pe azi pe maine.
Daca pui in balanta spitale de rahat, drumuri lipsa, ma mir ca am mai ramas atatia IT-isti in tara, cu tot cu scutirile de impozit.
In ianuarie am zis ca daca se da oug 13 plec. Acu zic la fel, daca legile justitiei se aproba, vind tot si plec fara sa ma uit inapoi. Si asha vor face multi (unii deja au facut-o). Sa ramana in tara asistatii, bugetarii, pensionarii si cu PSD, sa vedem de unde vor mai stoarce bani de dat pomeni si de furat.
Exista 3 scenarii posibile:
1. Angajatorii accepta cresterea fondului de salarii. Posibil, deoarece au de unde.
2. Angajatii accepta micsorarea netului. Posibil deoarece au de unde, doar i-a scutit statul de impozit ca si pe handicapati.
3. Patronul sau angajatul isi muta activitatea in alta tara. NU prea cred, avand in vedere costul fortei de munca si alte avantaje pe care le are patronuatul IT in RO, iar referitor la angajat ma indoiesc ca 8% din salariu il tine in tara.
Un salariu bun in IT e sa zicem 2k euro, daca iei tu pierderea inseamna -6.5% adica 130 euro - adica simti cum tii in spate un puturos pe venitul minim garantat cu tot cu familia lui.