​Nikon va anunta inchiderea unei fabrici de camere foto digitale din China, compana asteptand in acest an o scadere cu 28% a vanzarilor de aparate foto compacte, scrie publicatia japoneza Nikkei. Vanzarile tuturor marilor producatori de camere foto sunt afectate de faptul ca smartphone-urile au camere foto tot mai bune. Livrarile de camere foto compacte sunt de zece ori mai mici decat acum un deceniu.

NikonFoto: Pexels

Anuntul va fi facut in cursul zilei de luni, scrie publicatia, si se refera la fabrica din Jiangsu unde lucreaza 2.500 de persoane. Unitatea produce camere foto digitale compacte, dar si unele componente pentru camere ceva mai scumpe. Nikon va ramane pe piata chineza unde are 30% cota la vanzarile de camere digitale.

Nikon estimeaza ca va incheia anul fiscal curent cu vanzari de 4,8 milioane de camere digitale, scadere de 24% fata de anul trecut. Segmentul compactelor va scadea cu 28%, dar Nikon se va concentra pe modelele mai sofisticate cu marja mai mare de profit. Compania produce camere foto digitale si in Thailanda si Japonia.

Diverse studii arata ca vanzarile de camere digitale s-au prabusit in ultimii ani, mai ales ca telefoanele au camere foto/video tot mai bune. De exemplu, daca in 2011 se vindeau aproape 150 de milioane de camere digitale in lume, anul trecut s-au vandut aproximativ 50 de milioane.