​Dupa ce Comisia Europeana a intervenit, iar Apple nu s-a mai putut folosi de un vid legislativ in dreptul fiscal irlandez, compania condusa de Tim Cook a trimis chestionare catre mai multe paradisuri fiscale pentru a alege locul in care sa-si mute filialele pentru a plati taxe minime, arata documentele Paradise Papers. Castigatoare a iesit o insula cu 100.000 de locuitori, Jersey, unde Apple a mutat in 2015 doua filiale din Irlanda. Compania spune ca nu a incalcat legea si ca este cel mai mare contribuabil din lume.

HotNews.roFoto: Hotnews

Apple are lichiditati de peste 252 miliarde dolari in afara SUA si vrea cu orice pret sa plateasca taxe cat mai mici. Pana in 2013 a putut exploata un vid legislativ irlandez, dar interventia Comisiei Europene a facut ca avantajele uriase din Irlanda sa nu mai fie posibile.

In august 2016 Comisia Europeana a decis, dupa o ancheta de trei ani, ca Irlanda a acordat beneficii ilegale in valoare totala de 13 miliarde euro celor de la Apple in perioada 2003-2013 .

Documentele Paradise Papers arata ca Apple a apelat la intermediari pentru a gasi un nou paradis fiscal pentru a continua sa plateasca taxe cat mai mici, iar pentru asta a trimis o serie de intrebari catre mai multe teritorii celebre pentru taxele mici de care se pot bucura companiile: Insulele Virgine Britanice, Bermuda, insulele Cayman, Mauritius, insula Man, Jersey si Guernsey

Intrebarile trimise de Apple arata clar ca gigantul american nu voia sa se afle de intentiile sale si ca urma sa aleaga un loc unde in viitorul previzibil nu erau sanse ca un nou guvern sa vina si sa schimbe legea in defavoarea companiilor care s-ar stabili acolo. Castigatoare a iesit insula Jersey, depedenta a Coroanei Britanice si teritoriu aflat nu departe de provincia franceza Normandia.

Jersey are dreptul de a-si stabili propriile legi fiscale si nu taxeaza companiile straine, astfel ca Apple a gestionat de la inceput de 2015 din mica insula doua filiale: Apple Operations International (AOI), Apple Sales International (ASI), Aceste lucru i-a permis sa evite in continuare plata unor taxe mari.

Surse: BBC, Independent