[P] Competitia tehnica pentru job-uri de 100.000 USD pe an, la Bucuresti: turneul de angajare Crossover
Tehnologiile de interes: .NET, Java, Ruby on Rails
Conceptul de eveniment a fost deja testat si validat de Crossover in peste 15 locatii din intreaga lume, asigurand peste 300 de job-uri pentru profesionisti de top. Cu aceasta ocazie, participantii vor concura pentru urmatoarele roluri: NET Chief Software Architect, Ruby on Rails Chief Software Architect si Java Chief Software Architect.
Programul evenimentului cuprinde competitia tehnica, urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri, respectiv un interviu tehnic cu managementul companiei. Evaluarea interactiva reflecta nivelul de pregatire al participantilor, astfel ca acestia pot primi un raspuns chiar in ziua evenimentului.
Concurentii vor putea vedea performantele lor in cadrul testelor tehnice, in timp real, precum si un clasament general. Competitia tehnica este impartita in doua sesiuni, facilitand obtinerea unui feedback concret, pe baza caruia participantii isi pot ajusta eforturile si in raport cu rezultatele grupului.
"Talentul se poate gasi oriunde in lume si trebuie recompensat pe masura, nu croit dupa economia locala. Crossover recompenseaza talentul IT la standarde globale, oferind totodata angajatilor libertatea de a alege locul cel mai productiv pentru a-si desfasura activitatea. Cele peste 50 competitii de angajare pe care le-am organizat pana acum ne-au demonstrat ca specialistii in domeniu sunt foarte receptivi, fapt care se datoreaza nu doar interactivitatii specifice acestui format de eveniment, ci si interactiunii directe cu echipa din Romania si duratei reduse a procesului de evaluare." spune Sorin Zavelita, Country Manager Crossover.
Participarea este gratuita si conditionata de inscrierea in prealabil pe pagina de inscrieri Crossover.
Turneul de angajare continua cu un eveniment-omolog organizat in Cluj, pe data de 25 noiembrie, la Impact Hub Cluj, pentru aceleasi roluri si tehnologii.
Crossover este o companie de origine americana, fondata in anul 2014, ca parte a grupului Trilogy, lider global in Enterprise Software. In prezent, peste 3000 de parteneri Crossover contribuie la dezvoltarea unor solutii IT&C, in comunitati din Romania, Polonia, Turcia, Rusia, dar si din jurul lumii, insumand peste 100 de tari care inseamna "acasa".
Mai multe detalii: https://www.crossover.world/

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Lucrez deja de un an cu Crossover si nu e chiar asa de negru. Am intrebat despre review-urile respective, iar CEO-ul companiei mi-a spus "Da, e vina noastra. Am fost incepatori si nu am stiut sa manevram situatia., dar am reparat carentele. Pana la urma, asta este avantajul unui start-up"
Pot da detalii despre avantaje si dezavantaje oricarei persoane interesate :-)
Firma asta este o agenție de recrutare la care iți depui CV-ul, aștepți cu lunile sau mai mult, dai interviuri, iți crează impresia ca le-ai trecut și vei fi angajat, mai trec iar luni, nu se întâmplă nimic, te trezești ca din nou trebuie sa dai interviuri (cu un client al Crossover - cel pentru care vei munci de fapt), aștepți iar mult timp și în final ți se zice ca nu mai ești persoana de interes pentru ei.
In Romania momentan ai doua posibilitati. Lucrezi ca PFA sau ca SRL.
Ca PFA ai posibilitatea sa lucrezi cu PFA pe norma fixa, ceea ce inseamna ca, in functie de locul in care stai, e in jur de 31.000 RON pe an. Adica platesti taxele aferente pentru un venit de 31.000 RON pe an. Ceea ce a in jur de 10-12.000 RON pe an. Asta ar fi pana in 3000 USD. Asta inseamna ca ti-ar ramane ~97.000 USD.
Ca SRL ai de platit intre 1 si 3% pe venit, care iarasi inseamna undeva la 3000 USD pe an. In schimb la SRL mai poti avea alte cheltuieli ca tariful contabilului, taxa pe dividende de 5% pentru suma pe care o scoti. Desigur poti cumpara o masina pe leasing, sau sa decontezi alte cheltuieli. Ca atare e ceva mai convenabil daca mergi pe PFA.
Referitor la concediu. Da, esti platit doar pentru timpul lucrat .. cu 50 USD pe ora. Daca doresti sa-ti iei un concediu, poti exact cum faceai la un angajat. Singura diferenta e ca nu vei avea incasari in perioada respectiva. In schimb ce mai poti sa faci, es sa-ti iei concedii de weekend prelungit. Cele 40 de ore trebuie sa le faci de luni ora 00:01 pana duminica ora 23:59. Ca atare poti sa lucrezi cele 40 de ore de luni pana joi, respectiv de miercuri pana duminica .. si instant ai posibilitatea sa-ti faci un concediu de vineri pana marti, sau de ce nu pana miercuri. Chiar saptamanal daca vrei. O optiune care nu ti-o ofera nici un angajator.
Si ce te face sa crezi ca la anu va mai fi PFA la norma pt IT, sau ca nu va fii 50k norma (cat e deja in Cluj)? Daca creste salariul minim cresc proportional si normele de venit.
Practic net o sa ramai cu acelasi salar ca si la o firma serioasa. Insa trebuie sa iti bati capul tu pentru tot, poti fi dat afara oricand si nu iti da nimeni un credit imobiliar.
In ceea ce priveste PFA norma de venit, ai dreptate, poate sa creasca norma, dar iti poti deschide oricand SRL si taxele nu sunt asa mare. Tot castigi mai mult decat la o corporatie.
Evident, un job de genul este bun pentru persoane serioase, muncitoare si carora le place cu ce se ocupa. Daca vrei sa petreci 5 ore din 8 la cafele cu colegii, nu se poate si mai bine ramai in corporate.
Legat de productivitatea corporate in Agile e considerata undeva la 5-6 ore pe zi. Daca tu imi zici ca esti productiva 8 ore din 8 ori minti ori nu ai lucrat in programare software in viata ta. Chiar tu ce lucrezi la Crossover?
Iar aia cu orele suplimentare, sa fim seriosi, nu le plateste mai nimeni in Romania.