Sean Parker, presedinte-fondator al Facebook, a spus ca reteaua de socializare schimba relatia oamenilor cu societatea, cu ceilalti oameni si afecteaza productivitatea in “moduri ciudate”. “Doar Dumnezeu stie ce le face creierelor copiilor nostri”, a adaugat el intr-un interviu pentruAxiosin care a spus, in gluma, ca probabil Mark Zuckerberg ii va bloca contul de Facebook dupa ce va vedea ce a declarat.

Foto:

Ce spus Sean Parker:

“Cand Facebook se dezvolta, au fost oameni care veneau la mine si imi spuneau: ’Nu sunt pe retelele de socializare’. Si eu le spuneam: ‘OK, sa stii ca o sa fii'. Iar ei apoi spuneau: 'Nu, nu, nu. Tin la interactiunile din viata reala, traiesc clipa, tin la prezenta fizica, pretuiesc intimitatea’. Iar eu le ziceam: ‘Ei bine, o sa ajunga si la tine pana la urma.

Nu stiu daca eu chiar intelegeam consecintele a ceea ce spuneam din cauza consecintelor neprevazute ale unei retele care ajuge la un miliard sau doua miliaorde de persoane si … efectiv iti schimba relatia cu societatea, cu ceilalti… Probabil interfereaza cu productivitatea in moduri ciudate. Doar Dumnezeu stie ce le face creierelor copiilor nostri.

Modul nostru de gandire, cand ne-am apucat sa dezvoltam aceste aplicatii, Facebook fiind prima dintre ele, a fost doar despre: ‘Cum sa consumam cat mai mult posibil din timpul tau si din atentia ta constienta?’

Si asta inseamna ca avem nevoie sa-ti dam cate putina dopamina din cand in cand, pentru ca cineva ti-a dat like sau a comentat la o fotografie, la o postare, la orice. Si asta te face sa contribui si cu mai mult continut, si asa o sa-ti aduca … mai multe like-uri si comentarii

E un cerc vicios de validare sociala prin feedback… exact genul de lucru pe care un hacker ca mine l-ar crea, pentru ca exploatezi o vulnerabilitate in psihologia umana.

Inventatorii, creatorii - eu, Mark (Zuckerberg), Kevin Systrom de la Instagram, toti am fost constienti de acest lucru. Dar tot am facut-o".