​In Estonia toate scolile aveau internet inca de acum 18 ani si acel program i-a inspirat pe multi sa creeze companii, dupa ce au luat contactul cu calculatorul, a spus intr-un interviu pentru HotNews, Toomas Ilves, fost presedinte al Estoniei intre 2006 si 2016. Mai jos puteti citi despre influenta Rusiei pe Facebook, despre vulnerabilitatea aparuta in e-guvernarea estoniana si despre tara care a inspirat Estonia sa devina un exemplu pentru ideea de digitalizare. Toomas Hendrik Ilves a fost prezent la Bucuresti la evenimentul Microsoft Summit.

Toomas IlvesFoto: Microsoft Summit

Rep: Ati spus de faptul ca Republica Moldova s-a inspirat din sistemul estonian de e-guvernare si spuneati ca un principiu de baza este transparenta de care da dovada statul estonian. Cum poate fi aplicat insa un astfel de sistem in tari in care statul nu prea vrea sa fie transparent, iar aici as include Moldova, dar si Romania?

Toomas Ilves: E-guvernarea iti ofera transparenta daca o aplici cum trebuie. Daca nu o faci cum trebuie, nu iti ofera.

Rep: Ma gandesc ca un altfel de sistem in care totul poate fi accesat pe internet ar fi aplicabil pentru tari 100% democratice, nu pentru unele care mai au un pic de drum de parcurs...

Toomas Ilves: Nici Estonia nu era o societate total democratica atunci cand a obtinut independenta. Aveam un grad de democratie, dar nu am devenit transparenti pana cand nu am devenit o societate digitala.

Rep: Estonienii au suferit mult sub dominatia URSS, dar a existat si vreun element pozitiv in comunism? In contextul de fata ma gandesc la invatamantul tehnic...

Toomas Ilves: Da, pot spune ca educatia tehnica a fost foarte buna si aveam ingineri foarte buni si oameni de IT foarte buni, dar ei reprezentau o mica parte din populatie.

Rep: Dar de ce au fost estonienii atat de deschisi catre digitalizare in anii 90'? Aveati internet in toate scolile acum doua decenii...

Toomas Ilves; Datorita Finlandei. Limba este apropiata de a noastra si tara este aproape si geografic. Nu ne-a fost frica de tehnologie fiindca am vazut ca Finlanda avea tehnologie si ca a putut avea succes.

Rep: Romania are cateva atuuri si unul ar fi viteza internetului, printre cele mai bune din lume. In acest context de ce credeti ca nu stam deloc bine la servicii de e-guvernare? E vina politicienilor, este o problema si faptul ca tara este mult mai mare decat Estonia?

Toomas Ilves: Nu conteaza atat de mult numarul de locuitori pentru ca Mexicul, tara de peste 100 de milioane de locuitori, a adoptat sistemul nostru. Trebuie sa existe vointa politica si trebuie sa fie create carti de identitate digitale. Statul trebuie sa-ti dea o carte de identitate digitala si sa te incurajeze sa o folosesti si asta poate schimba totul. Asa, si Google iti poate da o identitate, dar nu este una recunoscuta legal, doar statul iti poate da o astfel de identitate digitala.

Rep: S-a spus mereu ca sistemul de carti de identitate estonian este 100% sigur dar in ultimele zile s-a scris despre o vulnerabilitate si despre suspedarea emiterii de noi carti de identitate. Cum stau lucrurile si cat de grav este?

Toomas Ilves: S-a intamplat si in alte locuri si este o problema cu Genalto, compania care produce chip-urile. Gemalto a informat Google si Facebook despre vulnerabilitate, dar nu ne-a spus si noua, iar noi am aflat de la un grup de IT-isti cehi (...) am decis sa reprogramam card-urile si cei care si-au reinnoit certificarea le pot folosi acum.

Rep: Stiti multe despre SUA pentru ca ati trait acolo peste 30 de ani, la fel si despre Rusia, un adversar geopolitic al Estoniei. Ei bine, cum priviti dezvaluirile legate de faptul ca Rusia, cu bugete mici de publicitate, si-a trimis mesajele de dezbinare pe Facebook unde au fost vazute de peste 100 de milioane de americani. La fel au fost influente si pe Twitter si Youtube

Toomas Ilves: Facebook nu a respectat legea in SUA pentru ca legile spun ca strainii nu pot face publicitate pe teme politice. Facebook a ignorat cu buna stiinta faptul ca legile spun ca la publicitatea politica trebuie sa se stie clar cine a platit.

Rep: Dar se poate intampla ceva asemanator in Estonia, o tara mult mai mica? Ar putea rusii sa influenteze opininiile pe retelele sociale?

Toomas Ilves: As spune ca ne protejeaza limba noastra fiindca nu multi in afara tarii o vorbesc bine. Pe de aalta parte, multi rusi au studiat in SUA si vorbesc extrem de bine engleza. Este mult mai usor sa faci asta cu cei care stiu engleza, nu cu estonieni. Nu este o problema. Pe de alta parte Twitter este plin de boti si aici trebuie spus ca doi tipi de la Berkeley au descoprit un mod simplu de a depista botii, dar Twitter nu l-a adoptat.

Rep: Sistemul de invatamant din Estonia este special si pentru ca inca de lla sapte ani copii invata programare. La noi lucrurile s schimba foarte des in in invatamant, fie ca este vorba de manuale sau de examene. In Estpnia cu cat timp inainte stabiliti un plan de invatamant de care apoi va tineti?

Toomas Ilves: Ei bine, nu schiimbam prea mult. Inainte de a introduce programarea am adus computere in toate scolile pana in 1998-99 si in ultimii ani ai mandatuluiui meu am vizitat diverse startup-uri si multi mi-au spus: am fost in programul pe care l-ati initiat. In acel program nu s-a predar programarea, dar un efect a fost ca a pus copiii in fata calculatoarelor si unii au inceput sa se joace cu ele. Si acum, unii copii stau doar pe Facebook, in timp ce altii se intreaba cum rezolv problema X sau Y?

Rep: Unii au creat soft-uri si au fondat startup-uri...

Toomas Ilves: Mai tarziu da, insa la inceput au avut tentative primitive de programare, au incercat sa schimbe ceva si, daca le-a placut, au continuat.

Ilves s-a nascut in 1953 la Stockholm si a crescut in New Jersey, absolvind in 1976 Columbia University in domeniul psihologiei. A lucrat la Munchen ca ziarist la Europa Libera intre 1984 si 1993 si si-a inceput in1993 cariera politica pe postul de ambasadar al Estoniei in SUA, la doi ani dupa ce tara si-a castigat indepedenta.

In Estonia serviciile de internet banking sunt disponibile de acum 21 de ani, iar votul electronic, de 12 ani. Dureaza cateva minute sa-ti completezi declaratiile de impozit, iar o firma poate fi infiintata online in sub o jumatate de ora. Nu e de mirare ca tara in care copii invata programare inca de la sapte ani, a ajuns sa fie numita E-stonia si sa fie data ca exemplu pentru orice stat care vrea sa dezvolte servicii de e-guvernare.