Compania romaneasca Trans Sped, care furnizeaza in Romania si pe plan extern solutii de securitate bazate pe certificate digitale calificate, a semnat un acord cu americanii de la Adobe, parteneriatul constand in integrarea certificatelor digitale Trans Sped in serviciul Adobe Sign care genereaza semnaturi electronice. Este primul parteneriat de acest fel care se ¬incheaga¬ pe plan international intre o companie romaneasca si Adobe.

Mai exact, serviciul Adobe Sign va beneficia de tehnologia romaneasca pentru semnarea oricaror documente electronice - fie ca ele sunt generate pe desktop sau pe mobil.

¬Certificatele digitale calificate Trans Sped sunt integrate nativ in Adobe Sign, adica utilizatorul nu mai trebuie sa instaleze nici un alt driver sau software pentru a putea semna documente electronice. Altfel spus, fara token, fara drivere, fara instalari. Doar click si semneaza¬, spune Vicky Manaila, director generalTrans Sped.

¬In acest context, doua medii de lucru de incredere ¬ pentru semnaturi electronice si identitate electronica ¬ sunt disponibile prin acest parteneriat cu Adobe intr-o singura solutie securizata, mobila, conforma cu standardele si cu legislatia. Poate fi accesata de pe orice platforma sau dispozitiv mobil¬, se precizeaza in comunicat.

Trans Sped functioneaza de 13 ani si furnizeaza solutii destinate integrarii certificatelor digitale in retelele locale, in aplicatii web, Microsoft Exchange/Lotus Notes sau retele VPN, precum si o serie de aplicatii, de la software desktop de tip wizard, ce permite generarea de semnaturi electronice si verificarea acestora, pana la solutii software de integrare a semnaturii electronice in diverse aplicatii.

Certificatul digital este un software stocat pe un dispozitiv criptoᅡgrafic securizat, dispozitiv cu ajutorul caruia titularul poate genera semnatura electronica indiferent de documentul pe care doreste sa-l semneze sau de continutul acestuia.

Impreuna cu SAIC (Science Applications International Corporation), Trans Sped a dezvoltat prima infrastructura in cloud pentru semnaturi digitale din anul 2008 si este furnizor cross-certificat SAFE-BioPharma, oferind solutii pentru ecosistemul farmaceutic si cel al sanatatii, spune Paolo Motta, Partner Sales Manager Adobe.

Adobe are peste 20 de ani de experienta in dezvoltarea de solutii securizate pentru documente digitale. In 1999, a introdus primele semnaturi electronice in Adobe Acrobat si Adobe Acrobat Reader.

Adobe a fondat recent si conduce Cloud Signature Consortium, care a dezvoltat primul standard deschis care aduce semnaturile digitale in aplicatii web si pe dispozitive mobile.