Bitdefender a anuntat vineri ca fondul de investitii Vitruvian Partners a devenit al doilea cel mai mare actionar al companiei, odata cu achizitia pachetului minoritar de aproximativ 30%, detinut de fondul de investitii Axxess Capital. Ca urmare a acestei tranzactii, valoarea companiei Bitdefender este stabilita la peste 600 de milioane de dolari.

Cutii Bitdefender BOXFoto: Bitdefender

Bitdefender va fructifica noul parteneriat cu Vitruvian Partners pentru a-si intari pozitia de lider atat in piata de solutii de securitate pentru companii, cat si in cea pentru utilizatori individuali. Bitdefender si-a extins amprenta internationala in ultimii ani prin stabilirea unui nou sediu enterprise in Santa Clara, California, pe langa cel din Bucuresti. Astfel, peste 40% din vanzarile companiei provin de pe piata nord-americana, una dintre regiunile cu cele mai mari cresteri la nivel global.

Bitdefender are 1.300 de angajati in noua tari, care deservesc clienti din peste 150 de piete si o retea de circa 7.000 de parteneri revanzatori.

Cofondatorii Bitdefender, Mariuca si Florin Talpes, vor continua sa detina pachetul majoritar din Bitdefender. Un grup de investitori privati mai detin o participatie minoritara din companie.

Tranzactia dintre Axxess Capital si Vitruvian Partners a fost intermediata de reprezentantii filialei din Londra a Deutsche Bank AG si urmeaza a fi supusa aprobarilor institutii de reglementare.

Bitdefender spune ca peste 50% dintre angajatii sai sunt implicati in activitati de cercetare si dezvoltare in cele patru centre R&D din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, impreuna cu alti investitori, intra in 2007 in actionariatul Bitdefender. Atunci, compania era evaluata la 100 milioane dolari.

Cine este Vitruvian Partners

Vitruvian Partners este un fond de investitii paneuropean, cu sediul in Marea Britanie, care se concentreaza pe companii de tehnologie cu crestere rapida. Vitruvian sustine companiile din portofoliu sa scaleze businessul printr-un mix de asistenta operationala si initiative strategice, inclusiv achizitii. Astfel de investitii includ companii precum Just Eat, FarFetch, Skyscanner, Voxbone, Ebury, CRF Health, Trustpilot, Callcredit si Snow Software.

In iunie 2017, Vitruvian a anuntat ca a incheiat procesul de fundraising pentru al treilea fond al sau. Cu un buget de investitii de 2,4 miliarde de euro, Vitruvian Investment Partnership III. (VIP III) este cel mai mare finantator din Europa al companiilor cu dezvoltare accelerata. Vitruvian Partners a investit in 30 de companii cu primele sale doua fonduri si administreaza active in valoare de cinci miliarde de euro. Fondul are birouri in Londra, Stockholm, Munchen, San Francisco si Luxemburg.

Declaratiile partilor implicate in tranzactie

"Tranzactia demonstreaza cresterea si scalarea rapida a businessului nostru, dat fiind ca suntem evaluati acum la peste 600 de milioane de dolari. Experienta ampla a Vitruvian in dezvoltarea companiilor de tehnologie sustine strategia noastra de crestere si, in special, investitiile semnificative in constructia ofertei de solutii pentru companii si a prezentei din Statele Unite ale Americii. Vom continua sa operam cu baze financiare solide, ceea ce ne va permite sa ne extindem si sa diversificam portofoliul de produse ca sa ne protejam mai bine clientii si sa fim mereu cu un pas inaintea atacatorilor", spune Florin Talpes, CEO si cofondator al Bitdefender.

"Realizarile Bitdefender sunt pe aceeasi linie cu ceea ce cautam pentru noi investitii si sunt sprijinite de o echipa exceptionala de management care prezinta oportunitate importanta de a crea valoare strategica. Suntem nerabdatori sa fim alaturi de Florin Talpes si de echipa lui in drumul spre un nou nivel al inovatiilor si expansiunii Bitdefender", a declarat Stephen Byrne, partener la Vitruvian Partners.

"Suntem onorati sa ne fi alaturat familiei Talpes in transformarea Bitdefender intr-un furnizor de solutii de securitate de top, utilizat de oameni si companii din intreaga lume. Odata cu exitul nostru dupa o calatorie de opt ani, suntem increzatori ca, alaturi de Vitruvian Partners, Bitdefender va continua expansiunea globala cu produse revolutionare", afirma Horia Manda, Managing Partner al Axxess Capital.