​Cripto-moneda Bitcoin continua sa stabileasca noi recorduri, miercuri valoarea ei trecand in premiera de 12.000 de dolari, scrie Reuters. De la inceputul anului valoarea Bitcoin a crescut de peste 10 ori si tot mai multi atrag atentia ca ne apropiem de o bula speculativa care ar putea "exploda" cu consecinte grave.

BitcoinFoto: Flickr

Bitcoin a atins recordul de 12.276 dolari la bursa Bitstamp din Luxemburg. Valoarea este cu atat mai uimitoare cu cat, la inceput de an, un Bitcoin era cotat in jurul a 1.000 de dolari. Lucrurile nu se vor opri aici, se pare, unii analisti estimand ca un Bitcoin ar putea ajunge la 40.000 de dolari.

Multi dintre cei care atrag atentia ca ne aflam in fata unei uriase bule speculative dau ca exemplu fluctuatiile zilnice foarte mari aduse de diversele anunturi, fie pozitive, legate de cresterea ratei de adoptie a monedei virtuale, fie negative, legate de interdictii.

Interesul fata de Bitcoin a crescut puternic in randul investitorilor si tot mai multi cumpara, temandu-se sa nu rateze un moment ce le-ar putea aduce multi bani. Pe de alta parte, foarte multi critica moneda si o serie de institutii cer ca Bitcoin sa fie supusa unor reguli clare.

Printre criticii Bitcoin se numara CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon care a catalogat-o ca fiind frauduloasa si a avertizat ca va concedia traderii despre care va afla ca vor sa faca profit din Bitcoin.

Un semnal de alarma a venit si de la Joseph Stiglitz, economist care a castigat premiul Nobel. El a spus, citat de Bloomberg, ca Bitcoin ar trebui scoasa in afara legii pentru ca nu este utila din punct de vedere social, ci este doar un mod de a pacali regulile. El a mai adaugat ca suntem in fata unei bule care ii incanta pe multi, dar care ii va face pe multi sa piarda.