Cercetatorii de la Google si de la firme de securitate au descoperit doua vulnerabilitatile care afecteaza aproape toate computerele din ziua de azi, noteaza agentia Reuters, care a sintetizat principalele informatii pe care utilizatorii de dispozitive trebuie sa le cunoasca.

Foto:

- "Meltdown" este un defect ce afecteaza laptopurile, computerele desktop si serverele de internet cu cipuri Intel si poate permite hackerilor sa fure date importante precum parolele salvate in browserele web. Microsoft, Apple si Linux, cei trei producatori majori de sisteme de operare, spun ca vor aplica update-uri, dar Apple si Microsoft nu au spus exact cand.

- "Spectre" afecteaza cipurile din smartfone-uri si tablete, dar si cipuri pentru computere produse de Intel si AMD. Hackerii pot profita de "Spectre" pentru a pacali aplicatii sa furnizeze informatii importante.

- "Spectre" este mai putin periculos decat "Meltdown", dar va fi mai dificil de reparat

- Detinatorii de dispozitive trebuie sa verifice daca producatorul acestora sau furnizorul sistemului de operare ofera update-uri si sa le instaleze cat mai repede cu putinta.

- Google afirma ca telefoanele Android cu cele mai recente update-uri de securitate sunt sigure si ca utilizatorii serviciilor web precum Gmail sunt protejati. Cei care au versiuni mai vechi de Chromebook vor trebui sa instaleze un update a carui data nu a fost anuntata inca. Utilizatorii browserului Chrome vor primi un patch pe 23 ianuarie.

- Expertii spun ca se lucreaza la un update pentru laptop-urile si desktop-urile Apple, dar nu este clar daca iPhone-urile si iPad-urile sunt supuse riscurilor

- Principalele servicii de cloud pentru clientii de business - inclusiv Amazon Web Services, Google Cloud Platform si Microsoft Azure - spun ca au rezolvat majoritatea problemelor si ca vor repara si restul curand