Amenintarea ransomware GandCrab a facut peste 53.000 de victime in mai putin de o luna, inclusiv din Romania, si cere recompense substantiale ca sa redea accesul la datele blocate, informeaza Bitdefender. GandCrab se raspandeste prin reclame publicate pe site-uri infectate sau prin chitante si facturi fictive trimise ca fisiere atasate in e-mail-uri. Bitdefender anunta ca a dezvoltat impreuna cu Politia Romana, DIICOT si Europol un kit gratuit pentru recuperarea datelor, destinat victimelor acestui ransomware.

In schimbul cheii de decriptare, dezvoltatorii GrandCrab cer recompense cu valori cuprinse intre 400 de dolari si cateva sute de mii, in moneda virtuala DASH, folosita in premiera pentru activitati infractionale asociate ransomware. Diferenta semnificativa intre sumele cerute victimelor santajate se explica prin faptul ca infractorii informatici au dezvoltat si un serviciu de afiliere care permite raspandirea GandCrab de catre orice alta grupare interesata sa castige bani.

Kit-ul pus la dispozitie de Bitdefender, IGPR, DIICOT si Europol functioneaza pentru toate versiunile cunoscute ale amenintarii ransomware GandCrab si este disponibil pe nomoreransom.org, un portal online disponibil inclusiv in limba romana, si in sectiunea dedicata instrumentelor de decriptare de pe labs.bitdefender.com.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, utilizatorilor li se recomanda sa pastreze copii ale datelor importante, sa foloseasca o solutie de securitate si sa evite sa acceseze linkuri sau fisiere din e-mail-uri nesolicitate.