Cel mai mare studiu de pana acum arata cat de repede se raspandesc stirile false pe retelele sociale si de ce se intampla asta
Studiul, publicat in revista Science, si-a propus sa afle care sunt mecanismele de raspandire a stirilor adevarate si false online, iar cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology au ales sa analizeze Twitter si modul in care au fost distribuite 126.000 de stiri intre 2006 si 2017.
Aceste subiecte s-au regasit in mesajele a 3 milioane de utilizatori de Twitter, ceea ce face ca studiul sa fie cel mai mare de acest gen facut pana acum. Pentru a clasifica stirile analizate in adevarate si false, realizatorii au apelat la sase organizatii de verificare a informatiei (fact-checking). Printre aceste organizatii se numara Snopes, PolitiFact si FactCheck.org
Ca stirile false au potentialul de a se raspandi mai repede decat cele adevarate se stia, insa unul dintre cei trei autori ai studiului spune ca marea supriza a fost cat de mare a fost diferenta intre raspandirea stirilor false si cea a stirilor adevarate.
Sinan Aral spune ca, in medie, stirilor adevarate le-a luat de sase ori mai mult sa ajunga la 1.500 de oameni pe Twitter, in timp ce stirile false au fost diseminate rapid si pe scara mult mai larga, fiind considerate si mult mai interesante.
Botii software au si ei o contributie la accelerarea raspandirii informatiilor false, insa studiul MIT a ajuns la concluzia ca si fara boti rezultatele ar fi fost cam aceleasi. "Este demoralizant sa vezi cat de mult suntem responsabili noi oamenii. Nu trebuie sa dam vina pe roboti", spune Aral.
Foarte rar o stire adevarata a trecut de 1.000 de re-tweet-uri, in timp ce 1% dintre stirile false au avut intre 1.000 si 100.000 de re-distribuiri.
Cele mai virale au fost stirile false din sfera politicii, acestea ajungand in medie de trei ori mai repede la 20.000 de useri, fata de timpul necesar ca alte stiri sa ajunga la doar 10.000.
Studiul a enumerat si cativa factori care contribuie la transmiterea rapida a acestor stirti false, iar aici a contat mult faptul ca stirile false sunt inedite, starnind astfel interesul multora.
Au putut fi analizate si emotiile starnite de stirile false si cele adevarate, in functie de cum au raspuns utilizatorii la diverse postari. Concluziile au fost ca stirile false au starnit emotii de surpriza si dezgust, iar cele adevarate, de anticipare, tristete sau bucurie, totul depinzand insa de subiectul comentat.
Realizatorii au dat si doua exemple de stiri de business, una adevarata si una falsa, comparand timpii de propagare
Stire adevarata. In 2014 Zara a lansat un model de pijama cu dungi orizontale si o stea aurie, explicand ca este un costum de serif. Pe Twitter oamenii au scris ca pijamaua semana cu uniformele din lagerele de concentrare naziste. A durat sapte ore pana s-a atins nivelul de 200 retweets.
Stire falsa. in 2016 un restaurant ar fi inceput o companie cu titlul "Nici noua nu ne plac negrii" Stirea a ajuns la 200 retweets in putin peste patru ore.
Surse, Science, New York Times, CNN

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Cred ca exemplele de stiri false ne-ar ajuta in viitor sa evitam raspandirea.
Multumesc
In schimb, incapacitatea de a te pune pe tine insuti intr-o lumina proasta si de autocritica, combinata cu stiri senzationale care prezinta raul ca fiind extern ( politicenii, strainii, companiile multinationale, etc ) fac ca mai apoi unii sa stea conectati in televiziuni de stiri sau pe conturi de facebook din care se scurge tot ce e mai rau: morti pe sosele, violuri, mancare care ne omoara, vaccinuri, practic pentru orice pe lumea asta se gaseste un motiv de frica si ura.
http://sultanknish.blogspot.co.uk/2017/11/the-race-to-censor-internet-news.html
psd sau antena 3 cu atat mai putin...
cred ca a venit timpul sa se faca ceva pt fake news... altfel o sa traim intr-o minciuna permanenta si o sa luam deciziile majore bazate pe minciuni! la dracu asta se intampla deja...
Asta nu se poate rezolva nici macar prin limitarea extrema a internetului (care ar duce la proteste uriase), pentru ca problema este una pur umana. Incurajarea educatiei corecte, a scepticismului si a gandirii critice ar fi un pas inainte, dar efectele nu s-ar observa decat dupa 1-3 generatii, si deja stim foarte bine ca educarea in acest sens va fi mereu contrara intereselor celor care se afla la putere, mai ales intr-o tara precum SUA. De la Franta si Germania ai mai putea sa ai niste pretentii, dar fara adoptarea in masa de catre marea majoritate a figurilor politice din lume, nimic nu se va schimba, pentru ca lumea care vrea sa ramana ignoranta va impinge mereu impotriva lor.
da pe facebook,. twitter etc nu e atat de greu... poti sa te bazezi pe raportari ale userilor si la suficient de multe sa verifice un om...
adevaru e ca nu se vrea cu adevarat, pt ca politicienii au de castigat din fake news...
http://abcnews.go.com/International/wireStory/polish-official-denies-us-sanctioning-holocaust-law-53546437
https://pjmedia.com/video/sharyl-attkisson-explains-tedx-talk-origins-2016-fake-news-narrative/
Ar trebui sa ne obisnuim cu ele si sa ne formam propriul sistem de filtrare. Dar problema este ca din ce in ce mai putini oameni fac asta, iar viitorul nu se arata prea bine, daca luam in considerare superficialitatea si autosuficienta generatiilor ce vin.
Noutatea consta acum in faptul ca publicul devine parte a mecanismului de raspandie a stirilor false prin intermediul social media.
Solutiile trebuie sa aiba in vedere educarea populatiei in depistarea si evitarea raspandirii acestor stiri si filtrarea lor de catre administratorii retelelor pe baza unor criterii transparente si obiective.