Aleksandr Kogan, cercetatorul nascut in R Moldova si celebru pentru ca a creat aplicatia psihologica prin care Cambridge Analytica a extras ilegal date despre 50 de milioane de useri, a declarat pentru BBC ca este invinuit pe nedrept. "Cred ca sunt folosit ca tap ispasitor atat de catre Cambridge Analytica (CA), cat si de Facebook. Sincer va spun ca am crezut ca actionam corespunzator. Am crezut ca facem ceva normal", spune Kogan.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a realizat pentru CA testul de personalitate This is Your Digital Life care a fost descarcat de 270.000 de utilizatori, dar aplicatia a colectat date despre toti prietenii acestora, in total cateva zeci de milioane.

Kogan a terminat in 2014 lucrul pentru Cambridge Analytica si spune ca nu a stiut ca datele vor fi folosite pentru a ajuta campania lui Trump.

Kogan s-a aratat uimit de acuzatiile care i s-au adus si spune ca a fost asigurat de CA ca era perfect legal tot ce facea si ca nu incalca politicile Facebook.

Scandalul a capatat amploare dupa ce inregistrari date publicitatii de Channel 4 il arata pe CEO-ul CA, Alexander Nix cum se lauda ca a contribuit decisiv la alegerea lui Trump.

Cambridge Analytica neaga ca ar fi folosit datele de pe Facebook in campania lui Trump, iar Facebook spune ca Aleksandr Kogan a incalcat regulile retelei, transferand datele catre o terta parte, in scop comercial.

The Guardian a scria recent ca A. Kogan a fost profesor asociat la universitatea de Stat din Dankt Petersburg, unde a beneficiat de subventii din partea guvernului rus pentru cercetari in domeniul social media.

"Stres, sanatate si bunastare psihologica in retelele sociale: investigare interculturala", este titlul unui astfel de studiu. O alta conferinta se numea "Noi metode de comunicare in calitate de instrument politic eficient".

Universitatea Cambridge a precizat ca profesorii pot participa la studii finantate de terte parti, dar trebuie sa isi anunte superiorul ierarhic in prealabil, ceea ce Kogan a facut.