Cercetătorii încearcă de multă vreme să simuleze mintea umană, iar acum au un algoritm care poate face asta, dar care nu poate fi folosit, scriePlaytech.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Una din marile încercări ale oamenilor de știință a fost și încă este crearea unui creier uman, artificial. Algoritmii care simulează mintea omului, dar și modul în care funcționează neuronii sunt cruciali pentru crearea unui creier virtual.

O asemenea încercare a fost dusă la bun sfârșit de o echipă de cercetători proveniți din Germania, Japonia, Norvegia și Suedia. Aceștia au reușit să creeze un algoritm care poate să simuleze cele 100 de miliarde de conexiuni neuronale ale creierului, adică aproximativ 100% din structura acestuia. Paradoxal, însă, nu există niciun supercomputer care să poată susține un asemenea algoritm.

Algoritmul a fost creat cu ajutorul uneltei open source NEST (Neural Simulation Tool), folosită la scară largă în comunitatea neuroștiințifică..

Simularea creierului uman are nevoie ca neuronii virtuali să fie conectați la noduri, mici calculatoare cu mai multe procesoare care se ocupă de calcule. Chiar și cele mai puternice supercomputere nu pot simula un creier la 100% din structura sa. O versiune anterioară a algoritmului a putut fi pusă în practică la doar 1% din capacitate, pe supercomputerul K.

Articolul integral, pe Playtech.ro.