Un tribunal slovac a decis că serviciile Uber sunt ilegale și trebuie suspendate, scrie Reuters. Serviciile sunt încă active în Bratislava, oraș unde au fost lansate în august 2015. Uber are probleme în mai multe țări europene. Serviciile sale au fost interzise în Bulgaria și suspendate în Ungaria și Danemarca, iar serviciul de baza UberPOP a fost interzis în Franta, Germania și Italia.

Uber BratislavaFoto: Uber

Deși decizia judecătorească a intrat în vigoare pe 6 martie, ea a fost anunțată marți și serviciile Uber sunt încă disponibile.

Asociația taximetriștilor autorizați a depus în ianuarie plângere împotriva Uber, susținând că mașnile nu sunt sigure, iar șoferii nu au licență.

Uber este un serviciu de transport, iar statele europene îl pot reglementa ca atare, arăta o decizie din decembrie a Curții de Justitie a UE. Uber susține că este o aplicație digitală și că serviciile sale nu au nicio legătură cu taximetria.

Decizia înseamnă practic că Uber poate fi obligată de autorități să dispună de licențe și autorizații, precum se întâmplă în cazul altor servicii de transport. CJUE mai spune că Uber nu este un simplu serviciu de intermediere și că nu i se poate aplica directiva privind comerțul electronic. În plus, Curtea spunea că serviciul nu ține de libera prestare a serviciilor în general, ci de politica comună a transporturilor.