Facebook nu se folosește de microfonul telefonului pentru a asculta tot ce faci și pentru a da informațiile celor care plătesc pentru publicitate, a spus Mark Zuckerberg, în timpul audierii din Senatul SUA. El a spus că este doar o teorie a conspirației. În ultimii ani tot mai muți spun că pe News Feed-ul de pe Facebook apar reclame la lucruri despre care au discutat prin viu grai cu alți oameni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Este o teorie despre care auzim des; ai vorbit prin viu grai cu un prieten despre faptul că ai vrea să-ți cumperi o bicicletă, iar o jumătate de oră mai târziu în news feed-ul de Facebook îți apar reclame la magazine de biciclete. Și putem înlocui bicicleta cu aproape orice.

Ascultă Facebook-ul zgomotul ambiental și ne serveșste apoi reclame în funcție de ce se aude pe microfon? S-au scris mii de articole în ultimii ani, iar opninia generală a specialiștilor este că Facebook nu face asta, fiindcă ar fi complicat din punct de vedere tehnic și în multe cazuri ar fi imposibil.

În plus, nici nu ar fi nevoie. Facebook, dar și Google, au atât de multe informații despre noi, încât ne pot livra reclame bine țintite și fără să fie nevoie să asculte tot ce vorbim. În plus, la smartphone-urile simple, de intrare în gamă, puterea de procesare este scăzută și terminalele nu au cum să fie folosite pentru a ne spiona vocal.

Subiectul revine în prim-plan fiindcă un senator l-a întrebat pe șeful Facebook dacă suntem ascultați de companie. Răspunsul lui a fost ”Nu” și a ținut să adauge; ”Domnule senator aș vrea să fiu cât se poate de clar. Vorbiți despre această teorie a conspirației care s-a tot răspândit, cea conform căreia ascultăm prin microfon tot ce se întâmplă și folosim în reclame ce aflăm. Ca să fie clar; permitem oamenilor să filmeze cu sunet clipuri și să le distribuie în rețea”, spune Zuckerberg, explicând că acestea sunt cazurile în care Facebook utilizează microfonul telefonului.

În iunie 2016 Facebook a explicat faptul că nu folosește microfonul pentru a schimba în vreun fel ce vezi în News Feed ”Câteva articole recente sugerau că ascultăm conversațiile oamenilor pentru a le arăta reclame relevante. Nu este adevărat. Afișăm reclame ăn funcție de ce îi interesează pe oameni și de alte informații din profil, dar nu și în funcție de ce vorbesc cu voce tare.

De menționat că cei care au dubii în legătură cu acțiunile Facebook pot să intre în setările (reglajele) telefonului și să aleagă ca aplicația Facebook să nu mai aibă permisiunea să utilizeze microfonul telefonului.

Sursa: USA Today