Mark Zuckerberg a fost audiat din nou în Congresul SUA, după ce marți a răspuns timp de cinci ore întrebărilor senatorilor și s-a descurcat bine. În a doua zi de audieri a fost clar faptul că cei care îl chestionează s-au pregătit mult mai bine și întrebările au fost mult mai la obiect. Drept răspuns la mai multe întrebări punctuale, Zuckerberg a repetat două replici: ”Nu vindem datele” și ”poți avea control total asupra datelor tale”. El a mai spus și că datele sale au ajuns la Cambridge Analytica, incluzându-se în cei 87 de milioane de utilizatori afectați. Șeful Facebook a repetat fraze pe care le-a spus și marți, dar s-au înmulțit întrebările la care este rugat insistent să răspundă cu Da sau Nu.

Mark Zuckerberg, audiat in CongresFoto: Captura YouTube

Zuckerberg a fost întrebat despre cum gestionează datele utilizatorilor, despre cum a fost posibil un scandal precum Cambridge Analytica și despre cum vede regulile cărora Facebook ar trebui să se supună, pentru ca în viitor să nu se mai întâmple astfel de lucruri.

Marți Zuckerberg a spus că nu crede că Facebook deține monopolul în domeniul rețelelor sociale, dar nu a putut numi un concurent viabil. A lăsat de înțeles că pe viitor ar putea exista o versiune plătită a Facebook și a repetat de foarte multe ori că reprezintă o prioritate protejarea datelor utilizatorilor.

Cele mai importante lucruri spuse de Zuckerberg

  • La multe întrebări punctuale M Z a fost rugat să răspundă cu DA sau NU. La peste jumătate dintre ele șeful Facebook a ezitat, spunând că răspunsul este mai complicat.
  •  N-am făcut destul pentru ca uneltele noastre să nu fie folosite în scopuri negative. A fost greșeala mea. Nu este suficient să dai oamenilor o voce. ci trebuie să te asiguri și că este folosită pentru lucruri pozitive.
  • Dezvoltatorii nu vor mai avea acces la atât de multe informații, zeci de mii de aplicații vor fi verificate pentru a se vedea cum au gestionat informațiile obținute de pe Facebook.
  • Suntem o companie de tehnologie, construim produse și servicii, facem și software. Lumea ne întreabă dacă suntem companie media și eu le răspund că avem responsabilitate asupra lucrurilor postate pe rețea. Nu suntem o companie financiară, chiar dacă intermediem transferuri de bani.
  • Nu vindem datele utilizatorilor și încercăm să explicăm cât mai bine ce facem. Ar trebui să explicăm mai bine cum funcționează publicitatea și să explicăm faptul că asta nu înseamnă că vindem datele.
  • Avem o serie de măsuri pentru a proteja minorii, adulții nu îi pot contacta pe Facebook. Minorii vor să distribuie lucruri pe Facebook, spune Zuckerberg, întrebat dacă nu ar trebui impuse limitări mai dure celor sub 18 ani.
  • Un american folosește în medie opt aplicații pentru a sta conectat cu prietenii și familia, spune M Z, răspunzând la o întrebare în care i se spune că Facebook nu are concurenți.
  • Nu știu de alte aplicații care să fi avut acces atât de larg la datele noastre. Își va schimba Facebook modelul de business pentru a proteja datele utilizatorilor? Zuckerberg spune că nu înțelege întrebarea.
  • Și datele lui Zuckerberg au ajuns la Cambridge Analytica, spune șeful Facebook care se include astfel în cei 87 de milioane de useri afectați.
  • Va da Facebook în judecată Cambridge Analytica? Am suspendat colaborarea cu aplicația și vom analiza și alte posibilități.
  • Sunt puțini cei care și-au șters conturile după ce a izbucnit scandalul.
  • Cine dezvoltă algoritmii, fiindcă în ei pot fi puse lucruri subiective? Nu există lucruri subiective în algoritmi, suntem o platformă pentru toate tipurile de idei.
  • Vom verifica zeci de mii de aplicații și, dacă vedem că nu au șters datele sau că le-au vândut, le vom suspenda de pe platformă. Va dura multe luni totul și va fi un proces costisitor care va implica mulți auditori. Ar putea să dureze ani ”Sper că nu”, spune M Z
  • Avem multe date fiindcă oamenii aleg să posteze multe lucruri pe Facebook. Întrebat dacă Facebook colectează date și despre cei care nu au cont, M Z a murmurat ceva neinteligibil. Întrebat dacă sunt colectate date despre ce cumpără oamenii, el a spus că este vorba de datele pe care oamenii aleg să le împărtășească.
  • Facebook are 27.000 de angajați și în ultimul timp a crescut puternic numărul celor care se ocupă de probleme de securitate. Și sistemele de inteligență artificială sunt tot mai eficiente, în special în a scoate rapid de pe rețea 99.99% din conținutul legat de promovarea Statului Islamic.
  • M Z a promis că și americanii vor avea un nivel similar de protecție precum regulamentul european GDPR care intră în vigoare pe 25 mai. Întrebat dacă tot atunci același nivel de protecție a datelor va fi disponibil și în SUA, el a spus că se lucrează la asta, dar nu a dat un termen.
  • Democratul Ben Lujan l-a întrebat în mod insistent pe Mark Zuckerberg de ce Facebook colectează date și despre cei care NU au conturi în rețea. El l-a întrebat și câte informații colectează despre cei care nu au conturi, în comparație cu cei care au, însă Zuckerberg a replicat că nu știe răspunsul. Democratul i-a reproșat lui M Z că cei care nu au cont sunt nevoiți să își facă pentru a descărca datele pe care Facebook le are despre ei.
  • -Revine întrebarea: Asculta Facebook ce spunem? ”Nu colectăm verbal nimic și nu avem contracte cu nimeni care să asculte sunetele ambientale”. Multe dintre cazurile prezentate ca fiind uimitoare legate de conversații sunt coincidențe sau un om care vorbește despre un lucru îl caută apoi pe internet și apar reclame legate de acel lucru, mai spune Zuckerberg.  Se referă la cazurile în care vorbim despre ceva prin viu grai cu un prieten și apoi vedem reclame pe News Feed exact despre subiectul în cauză.
  • Zuckerberg a fost criticat pentru că nu a știut o mulțime de informații despre care a fost întrebat. Câte butoane de Like sunt pe pagini web din afara Facebook a fost întrebat, dar Zuckerberg nu a știut să răspundă.