​Statul Singapore va începe un proiect-pilot care ar putea duce la instalarea de camere video cu capabilități de recunoaștere afcială pe toți cei 110.000 de stâlpi de iluminat din oraș. Autoritățile spun că sistemul nu va fi invaziv și că va fi utilizat pentru îmbunătățirea vieții oamenilor, notează Reuters. Sunt însă voci care spun că Singapore nu are nevoie de un sistem atât de sofisticat și temerile sunt că guvernul îl va folosi împotriva opozanților.

HotNews.roFoto: Hotnews

Planul este ca proiectul-pilot numit Lamppost-as-a-Platform să înceapă de anul viitor și pe toți stâlpii de iluminat vor fi instalate camere cu soft de recunoaștere facială. Acestea vor putea recunoaște oamenii în mulțime, iar autoritățile spun că vor fi utile în cazul unor atacuri teroriste, dar că vor putea fi folosite și pentru a monitoriza, traficul, dar și calitatea aerului. Autoritățile mai spun că nu va fi un sistem intruziv.

Reuters citează analiști care spun însă că statul Singapore nu are nevoie de un sistem de supraveghere atât de sofisticat, fiindcă, în comparație cu Londra sau New York, nu este o țintă pentru teroriști, iar nivelul de infracționalitate este foarte redus.

Planul celor din Singapore seamănă cu ce au făcut chinezii în unele orașe unde au instalat sisteme extinse de supraveghere care pot urmări la propriu fiecare pas făcut de cei vizați.

Reuters a vorbit și cu firme din China și din Singapore care crează soft-uri de recunoaștere facială, acestea arătându-se foarte interesate de un contract atât de important.

Una dintre companii, numită Yitu, spune că platforma sa de ”facial recognition” este capabilă să identifice 1,8 miliarde de fețe în 3 secunde.