Alegerile din India sunt acum luptate și câștigate pe WhatsApp, aplicația de mesagerie deținută de Facebook, care este utilizată de milioane de indieni pentru a efectua apeluri, a discuta și a face schimb de informații. Dar serviciul oferă, de asemenea, și o platformă nefiltrată pentru știri false și ură religioasă, spun activiștii și observatorii, potrivit Washington Post.

WhatsappFoto: Whatsapp

În cursul unor alegeri anticipate din această lună, ce precedă alegerile naționale din India de anul viitor, cele două partide politice majore ale țării au afirmat că au acumulat mai mult de 20.000 de grupuri WhatsApp, lăudându-se că fiecare ar putea ajunge la mai mult de 1,5 milioane de loialiști în câteva minute.

Dar unele dintre aceste mesaje au fost false și inflamatoare, răsturnând cuvintele adversarilor politici și amplificând tensiunile dintre naționaliștii hinduși și minoritatea musulmană a țării.

Alegerile "WhatsApp First", așa cum au fost numite, apar într-un moment în care compania Facebook a fost acuzată de subminarea democrației prin faptul că nu a controlat dezinformarea rusă, știrile inexacte și discursurile de ură.

În țările în curs de dezvoltare, precum Birmania și Sri Lanka, povești false de pe Facebook au provocat revolte, linșări și violență religioasă.