După ce mai mute țări au interzis utilizarea soft-ului său de către instituții publice, Kaspersky Lab a anunțat că mută din Rusia în Elveția locul unde sunt păstrate și procesate datele pentru mai multe regiuni și unde este asamblat soft-ul. Kaspersaky Lab a negat mereu vehement că ar avea vreo legătură cu autoritățile ruse, însă interdicțiile afectează imaginea companiei și business-ul său in general. Din SUA au venit cele m,ai dure interdicții pentru companioa rusă, iar cele mai recente, din Olanda.

Logo KasperskyFoto: YouTube

”În cadrul Inițiativei Globale pentru Transparență, Kaspersky Lab își adaptează infrastructura pentru a muta o serie de procese cheie din Rusia în Elveția. Printre acestea se numără păstrarea și procesarea datelor clienților din majoritatea regiunilor, precum și asamblarea soft-ului – inclusiv actualizările privind detecția amenințărilor. Pentru a asigura transparența totală și integritatea produselor sale, Kaspersky Lab face demersuri ca această activitate să fie supervizată de o terță parte independentă, tot cu sediul în Elveția”, spune compania.

Măsurile anunțate includ mutarea locului unde sunt păstrare și procesate datele pentru mai multe regiuni și unde este asamblat soft-ul, precum și deschiderea primului Centru de Transparență.

Mutarea locului unde sunt păstrare și procesate datele clienților

Până la finalul lui 2019, Kaspersky Lab va înființa un centru de date la Zurich, unde va stoca și procesa toate informațiile provenite de la utilizatorii din Europa, America de Nord, Singapore, Australia, Japonia și Coreea de Sud, urmând să fie adăugate și alte țări. Aceste informații sunt distribuite voluntar de utilizatorii Kaspersky Security Network (KSN), un sistem cloud complex, care procesează automat informații legate de amenințările cibernetice.

Mutarea asamblării soft-ului

Kaspersky Lab va muta la Zurich și un set de instrumente de programare utilizate pentru a asambla software-ul din codul sursă („software build conveyer”). Înainte de sfârșitul anului 2018, produsele Kaspersky Lab și bazele de date cu reguli de detecție a amenințărilor (bazele de date AV) vor începe să fie asamblate și semnate cu o semnătură digitală în Elveția, înainte de a fi distribuite către dispozitivele clienților din toată lumea. Mutarea va face posibilă verificarea de către o organizație independentă a software-ului nou asamblat și va arăta că modificările și actualizările de soft primite de clienți sunt în concordanță cu codul sursă furnizat pentru audit.

Înființarea primului Centru pentru Transparență

Codul sursă al produselor Kaspersky Lab și actualizările de soft vor fi disponibile pentru evaluarea de către stakeholder-i responsabili, într-un Centru pentru Transparență dedicat, care va fi și el găzduit în Elveția și urmează să fie deschis în cursul acestui an.

Supervizare și evaluare independente

Kaspersky Lab face demersuri pentru ca stocarea și procesarea datelor, asamblarea soft-ului și codul sursă să fie supervizate de o terță parte independentă, care deține calificarea necesară pentru a face evaluări de software. Compania pledează pentru crearea unei organizații non-profit, care să preia această responsabilitate, nu doar pentru companie, ci și pentru alți parteneri și membri care doresc să se alăture.