​Audierea lui Mark Zuckerberg a fost așteptată cu mare interes, mai ales că a fost transmisă LIVE, însă dezamăgirea a fost uriașă din cauza formatului nepotrivit al discuțiilor. Mai bine de 45 de minute parlamentarii i-au adresat lui Zuckerberg zeci de întrebări, una după alta, iar Zuckerberg a răspuns 20 de minute la ce a vrut, folosind pasaje din comunicatele date de Facebook în ultimele săptămâni.

Mark Zuckerberg in Parlamentul EuropeanFoto: Captura YouTube

Întâlnirea era programată să dureze 75 de minute, dar a ținut 90 de minute, ceea ce nu ar fi fost rău, dacă timpul nu ar fi fost irosit cu zeci de întrebări. În primele 10 minute a vorbit Antonio Tajani, apoi alte 10 minute Zuckerberg a avut o mică prezentare și, timp de peste 40 de minute aproximativ 15 parlamentari i-au adresat o mulțime de întrebări, unii chiar șase. Formatul este unul ce apare des la audierile din PE, însă a fost cu totul nelalocul lui în acest context în care era nevoie de răspunsuri clare.

Acesta a fost uriașul minus. Prea mulți parlamentari au adresat întrebări, prea mulți au vrut să se audă și, deși era clar că nu va fi timp destul pentru răspunsuri, s-a adunat un ”morman” de întrebări din care șeful Facebook a ales câteva.

Când Zuckerberg a început să răspundă, mai erau sub 10 minute din timpul oficial și, în total a răspuns aproximativ 25 de minute, după care a spus că a fost depășit timpul și a refuzat să mai răspundă, deși câțiva parlamentari au vociferat și au revenit cu câteva întrebări punctuale. Până la urmă, Antonio Tajanio a declarat audierea închisă, spunând că Zuckerberg trebuie să prindă avionul.

Titlu în Forbes

Formatul a fost cel care a distrus întregul demers și presa americană a comentat pe larg ce s-a întâmplat. Americanii spuneau că Zuckerberg nu a răspuns prea grozav dupa cele 10 ore de audieri în Congresul SUA, însă după audierea de la Bruxelles, cele din SUA par chiar reușite, mai ales că șeful Facebook a putut fi confruntat direct cu unele teme complicate.

I s-au pus multe întrebări excelente: despre monopol, despre concurenți, despre posibilitatea repetării unui scnadal precum Cambnridge Analytica. Parlamentarii s-au pregătit bine, dar nu a fost timp de răspunsuri.

Titlu în The Verge

În audierea europeană întrebările au fost puse la grămadă, au fost peste 30 și Zuckerberg a împărțit întrebările în câteva teme mari și a răspuns folosind citate întregi din recente comunicate ale companiei. Partea rea este că Zuckerberg nu i-a lămurit pe europeni, nu a spus nimic nou, ci doar platitudini și fraze de PR.

Întrebările europarlamentarilor au fost bine gândite și la obiect. I s-a reproșsat că mereu își cere scuze și spune că îi pare rău, dar, per total, și că face puțin pentru a remedia lucrurile.

Titlu în The Telegraph

Antonio Tajani, președintele PE, a spus că el a propus acest format cu un șir lung de întrebări. „Formatul întâlnirii a fost propus de mine către Conferinţa Preşedinţilor – să avem o întâlnire a domnului Zuckerberg cu Conferinţa Preşedinţilor şi o audiere cu un membru important al companiei Facebook la comisia LIBE, pentru că eu cred că aceasta este o dezbatere politică în faţa Conferinţei Preşedinţilor, cu web streaming”.

Facebook a spus că nu a propus un astfel de format.