În România, 59% din software-ul instalat pe computere nu este licențiat corespunzător, arată cea mai nouă ediție a studiului BSA. Datele pentru România arată că în 2011 rata pirateriei era de 63%, în timp ce la nivelul UE era de 33% acum șapte ani și de 28% anul trecut. La nivel mondial rata a scăzut de la 42%, la 37% în șase ani.

-Foto: BSA

În Europa, Luxemburg are cea mai mică rată de piraterie, 17%, în timp ce Armenia are cea mai mare rată, 85%. În Africa sunt mai multe țări cu rate de peste 80%, culminând cu Libia, 90%.

Valoarea comercială a soft-ului nelicențiat este estimată de BSA la 151 milioane dolari, anul trecut în România.

Elementele cheie ale studiului includ:

⦁ Utilizarea de software nelicențiat, deși într-un trend descendent, este încă foarte răspândită. Software-ul nelicențiat continua să fie utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentând 37% din software-ul instalat pe computere - o scădere de doar 2 puncte procentuale față de 2016.

⦁ Directorii de tehnologia informației indică faptul că software-ul nelicențiat este din ce în ce mai riscant și mai scump. Malware-ul asociat software-ului nelicențiat.

⦁ Costă companiile din întreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an. Directorii de tehnologia informației consideră că evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor și a altor amenințări de securitate cauzate de malware reprezintă principalul motiv pentru a se asigura că software-ul din rețelele lor este pe deplin licențiat.

⦁ Creșterea nivelului de respectare a condițiilor de licențiere a software-ului este acum un factor de creștere economică, pe lângă faptul că reprezintă un imperativ de securitate. Atunci când companiile adoptă măsuri pragmatice pentru a-și îmbunătăți gestionarea software-ului, își pot crește profiturile cu până la 11%.

⦁ Organizațiile pot adopta astăzi măsuri semnificative pentru a îmbunătăți gestionarea software-ului. Studiile arată că organizațiile pot obține până la 30% economii în costurile anuale cu software-ul prin implementarea unui program solid de gestionare a resurselor software și de optimizare a licențelor pentru programele pentru calculator.