​Facebook a admis faptul că Huawei și alte trei companii chineze producătoare de smartphone-uri fac parte din grupul de companii care au primit acces la datele utilizatorilor rețelei. Anunțul a înfuriat mai mulți congresmeni din SUA, țară unde Huawei, al treilea mare producător mondial de smartphone-uri, este considerat de mulți ca fiind ”brațul armat” tehnologizat al Beijing-ului.

Sigla HuaweiFoto: Hotnews

Facebook a precizat că patru producători chinezi au primit acces la datele user-ilor Facebook: Huawei, Lenovo, OPPO și TCL. Aceste companii și alte câteva zeci, au semnat acorduri cu Facebook pentru ca aparatele produse de ei să fie compatibile din punct de vedere tehnic cu aplicația rețelei sociale.

Totul a pornit de la un articol din New York Times care spunea că Facebook are acorduri de data sharing cu 60 de producători de smartphone-uri. Compania a confirmat că acordurile există, dar a contrazis o parte dintre cele scrise în articol.

Acum, Facebook confirmă că și Huawei este în lista sa și adaugă că a colaborat cu compania pentru ca telefoanele Huawei să fie compatibile cu aplicația. Facebook a precizat că, dat fiind interesul acordat de Congresul SUA, trebuie precizat că datele au fost stocate pe telefoane și nu pe serverele Huawei. Facebook spune că acordul va fi suspendat peste câteva zile.

Mai mulți congresmeni americani s-au arătat furioși de faptul că Facebook are un acord cu Huawei, companie considerată de mulți în SUA ca fiind un pericol la adresa securității naționale din cauza relațiilor strânse dintre ea și autoritățile de la Beijing.

Sursa: Le Monde